MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 408

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİDE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ TARTIŞILDI



 
Şubemiz, TES-İş 1 ve 2 no'lu şubeler, ESM İzmir Şubesi, Enerji-Sen Ege Şubesi tarafından 24 Haziran 2010 tarihinde Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde Enerjide Özelleştirme Süreci, Sonrası ve Çalışanların Durumu konulu söyleşi gerçekleştirildi. 22 Temmuz 2010 tarihinde özelleştirme ihalesi sonuçlanacak Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’de çalışanların özelleştirme sonrasında karşılaşacakları sorunların yanı sıra özelleştirmelerin halka yansımalarının da değerlendirildiği söyleşiye EMO Hukuk Danışmanı Av. Hayati Küçük konuşmacı olarak katıldı.
 

Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. çalışanlarından yaklaşık 100 kişinin katıldığı söyleşide Av. Hayati Küçük; enerji  alanında özelleştirmelerin hızla devam ettiğini belirterek, daha önce yaşanan özelleştirmelerden çalışanların mağdur olduklarının bilindiğini, özelleştirmelerin toplumsal açıdan olumsuzlukları olduğu gibi  çalışanlar açısından özellikle iş güvencesi noktasında sorunlar yarattığı belirtti.

Kamuda çalışanların iş güvencesinin yok oluyor.

Özelleştirme sonucunda farklı bir kamu kurumuna geçiş hakkına sahip personelin birçok sıkıntıyla karşılaştığını belirten Küçük konuşmasında şöyle dedi: "Farklı bir kamu kurumuna geçen personel; o kurumda çalışanlardan daha fazla ücret alıyorsa eski kurumlarında ve gittiği yerdeki ücretler düşükse ücretleri donduruluyor. Gittiği yerde atıl kalabiliyor, diğer çalışan personelle uyum problemleri yaşanabiliyor. Maaşı dondurulduğu için mağdur oluyor. Bu birlikte çalışma anlayışını zedeliyor ve psikolojik baskı yaratıyor. İşçi pozisyonunda çalışanlar olduğu gibi tüm haklarıyla özel şirkete devrediliyor. İhale şartnamelerinde bütün bunlar belirtilmiştir. Burada bir düzenlemeyle alıcı şirkete devraldıktan sonra 6 aylık süre içinde iş sözleşmesi feshi hakkı tanıyan bir madde var. 2004 yılında yayınlanmış Bakanlık kararname var. Burada özelleştirmeler nedeniyle iş akitleri feshedilen işçilerin 4-C maddesi kapsamında çalıştırılacağı düşünülmüş.

657‘nin 4. maddesi kamu kurumlarında 4 farklı istihdam biçimi öngörmüştür. Özelleştirmeler nedeniyle devredilen şirketler olduğu gibi kapatılan şirketler de oldu, bu şirketler kapatılınca çalışanların tek tercih edebilecekleri 657‘nin 4-C kapsamında çalışma biçimi oldu. Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sonrasında yeni özel şirkette çalışmak istemeyen işçiler veya devir tarihinden itibaren 6 ay içinde şirket tarafından sözleşmesi feshedilen işçiler 30 gün içinde başvurmak suretiyle 657‘nin 4-C kapsamında kamuda çalışabilir. Bunun dışında herhangi bir hak tanınmış değil. Dolayısıyla işçiler açısından güvencesizlik söz konusu, durumları daha zorlu.

Bu süreç sadece özelleştirmeler nedeniyle yaşanmıyor. Özelleştirmelerin arkasında yatan neden liberalleştirme, kamunun piyasaya açılması gibi bir süreç işletiliyor. Devletin küçültülmesi adı altında gerçekleştirilen işlemler, bunun yanı sıra kamunun varlığını sürdürdüğü alanlarda da istihdam şeklini aynen özel sektörde olduğu gibi güvenceden yoksun bir iş ilişkisine dönüştürülmesi söz konusu. Buna ilişkin personel rejimini düzenleyen yasalar meclisten geçti. Anayasa‘nın 128. maddesine aykırılık teşkil ediyor. Kamuda personelle ilgili bu tür düzenlemeler. Güvencesiz olarak, taşeronlaştırmalar özellikle dağıtım şirketlerinde yoğun olarak görülüyor. Bu işçilerin örgütlenmelerine de darbe oluyor."

Av. Hayati Küçük‘ün konuşmasının ardından ESM İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan ve EMO İzmir Şubesi Başkanı Sedat Gülşen birer konuşma yaptılar. Alim Murathan konuşmasında GEDİZ Elektrik Dağıtım A.Ş.‘nin özelleştirilmesi sürecinde birlikte hareket edilmesinin, sendikalara sahip çıkılmasının önemini belirtti. Sedat Gülşen ise özelleştirmeyi önlemenin bir görev olduğunu, hakları kazanmanın yolunun mücadeleden geçtiğini belirtti.



KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASINDAN ACİLEN VAZGEÇİLMELİ (ANKA)

15.05.2024
 


Çok Okunanlar


YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU - PROGRAM / KAYIT

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: KABLOLAR - GİZLİ KAHRAMANLARIMIZ

EMO-GENÇ VOLT ELEKTRİK MOTORLARI TEKNİK GEZİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

YAŞASIN 1 MAYIS: EMEK BİZİM, GELECEK BİZİM

SEMİNER: SİSMİK ZON ASANSÖRLER VE HESAPLAMALARI

EMO-GENÇ KAHVALTI BULUŞMASI

EMO-GENÇ PAİNTBALL ETKİNLİĞİ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZI KUTLARIZ

WENERGY EXPO İKİNCİ KEZ KAPILARINI AÇTI

Okunma Sayısı: 1398


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.