MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EN UCUZ ENERJİ VERİMLİ KULLANILAN ENERJİDİR


BASIN AÇIKLAMASI

BASIN 2011-1                                                                                10 Ocak 2011

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

EN UCUZ ENERJİ VERİMLİ KULLANILAN ENERJİDİR

Çağımızda enerjiye ulaşmak insani bir gereksinimdir. Ekonomik/sosyal kalkınma ve insanca yaşam için; nüfusun % 26`sının enerjiden yararlanma olanağına sahip olmadığının bilindiği dünyamızda, güvenilir, ucuz ve temiz enerji arzı günümüzün en önemli sorunu haline gelmiştir.

Bilindiği üzere, enerji tasarrufu kullanıcılar tarafından alınan önlemlerle harcanan enerji miktarında azalma sağlanmasıdır. Enerji verimliliği ise üretimden ve konfordan ödün vermeden aynı üretim ve konfor düzeyinin daha az enerji tüketerek sağlanmasıdır. Enerji verimliliği yalnızca ödenen enerji faturalarında maddi bir kazanç değil, aynı zamanda sınırlı kaynakların en verimli şekilde kullanımı ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Bu çerçevede bir ülkede gerçekleştirilecek enerji verimliliği uygulamaları yaşanabilir bir gelecek sağlanması açısından birincil öncelikler arasında olmalıdır.

Bu kadar önemli bir konuda ne yazık ki ülkemiz pek çok olumsuz örneği barındırmaktadır. Öncelikle bilinmelidir ki, sorunu sadece son tüketiciye havale eden bir anlayış bu alanda eksik bir politika yürütülmesi anlamına gelmektedir.

Ülkemizde, özellikle elektrik üretimi ve dağıtımında, merkezi ve kamusal bir planlama ile çözülebilecek ciddi verimsizlik örnekleri mevcuttur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayan ve üretiminin %50`den fazlasını yabancı bir kaynak olan doğalgazdan üreten bir ülkede, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasa Tasarısının siyasi kaygılarla yasalaşmasının geciktirilmesi manidardır.

Diğer yandan, artık hiç bir ekonomik geçerliliği olmadığı görülen enerjide özelleştirme uygulamaları da, kaynakların rasyonel planlaması ile sağlanabilecek verimlilik olanaklarının heba edilmesine neden olmaktadır. Özelleştirme uygulamalarının yarattığı en önemli tahribat, artan talebi karşılayacak arzın varlığı ve/veya gerekli yatırımların talebin artışıyla doğru orantılı olarak yapılarak ihtiyacın karşılanıp karşılanamayacağıdır. Kamunun yatırım yapmasının engellendiği, özel sektörün ise karını maksimize etme gerekçesi ile yatırım yapmaktan çekindiği  bu alanda arz açığı tehlikesi görünür bir gerçek haline gelmiştir.

Bir diğer önemli nokta olarak enerji verimliliğinin, ülkenin sanayileşme ve teknoloji politikalarından ayrılamaz bir bütün oluşturduğu da görülmelidir.Uluslararası bağımlılık zincirinin bir sonucu olarak, enerji yoğun sektörlerin merkez ülkelerden, bizim gibi çevre ülkelere kaydırıldığı gerçeği ortadadır ve ülkenin endüstriyel yapısını teknoloji yoğun bir eksene oturtmaya dönük ekonomik ve siyasal bir irade olmadığı gibi enerji verimli teknolojilerin geliştirilmesine dönük planlı bir AR-GE destek programı da ortada görülmemektedir.

 

 

 

Ülkemizde genel enerji tüketiminin % 42`si sanayide, % 30`u konut ve ticarethanelerde, % 20`si ulaşımda gerçekleşmektedir. Elektrik enerjisi tüketiminde de genel enerji tüketimine  benzer bir durum söz konusudur. Tüketimin % 46`si sanayide, % 13`u ticarethanelerde ve % 23`u konutlarda gerçekleşmektedir. Her sektörün kendi özelliklerine göre verimli kullanılma olanakları bulunduğu da bir gerçektir. Bu verimlilik artışını sağlamak için bazı sektörlerde ek yatırımlar ve giderler gerekmekteyken bazı kullanım alanlarında hiçbir yatırıma ihtiyaç duymadan veya çok küçük giderler ile bu uygulamalar hayata geçirilebilir durumdadır. Bu alanların her birinde ve bunların alt sektörlerindeki süreçlerdeki farklılıklardan ötürü çok kesin rakamlar verilememekle birlikte ülkemizdeki genel enerji tasarruf potansiyelinin en az % 25 düzeyinde olduğunu söylenebilir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle sanayide, bina ve hizmet sektöründe ve ulaşımda tahmin edilen verimlilik oranlarını elde etmek birinci hedefimiz olmak zorundadır. Bu nedenle de, çıkan  Enerji Verimliliği Yasasının bir an önce işlevsel hale getirilmesi, sanayi ve binalarda enerji verimliliği uygulamalarının özendirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu alanda yapılan kısmi uygulamaların olumlu olduğunu düşünüyor ve geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Enerji verimliliğinin en önemli enerji kaynaklarından biri olduğu, verimli kullanılarak tasarruf edilen enerjinin en ucuz enerji olduğu unutulmamalıdır. 

Bu nedenle 1981 yılından beri her yıl Ocak ayının 2. haftasında kutlanan Enerji Verimliliği Haftası sadece bu haftaya özel bir takım etkinliklere ev sahipliği yapmanın ötesine geçerek, artık yaşamın her alanında sürekli bir olguya dönüşmeli, ulusal politika oluşturulmalı ve bu kültürün geliştirilmesi için ilgili her kesim katkı koymalıdır.

EMO İzmir Şubesi

28. Dönem Yönetim Kurulu

 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 407: YAŞASIN 1 MAYIS!

YAŞASIN 1 MAYIS: EMEK BİZİM, GELECEK BİZİM

SEMİNER: YENİ NESİL SF6 GAZSIZ (SF6 FREE) OG HÜCRELERİ VE GÜNCEL TEDAŞ ŞARTNAMELERİ

EMO-GENÇ PAİNTBALL ETKİNLİĞİ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZI KUTLARIZ

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

ADALET NÖBETİNİN İKİNCİ YILI ETKİNLİĞİ #GEZİYEÖZGÜRLÜK

KONTROLSÜZ GEMİ SÖKÜMÜNE İZİN VERİLEMEZ

Okunma Sayısı: 1759


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.