MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İLETİŞİM GÜNLERİ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ



 
Şubemiz tarafından ilki 15-16 Aralık 1993 tarihinde gerçekleştirilen İletişim Günleri etkinliğinin altıncısı “Bilgi İletişim Teknolojileri ve Toplumsal Yansımaları” ana teması ile 13- 14 Mayıs 2011 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü DESEM Bordo Salon’da gerçekleştirildi.
 

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından ilki 15-16 Aralık 1993 tarihinde gerçekleştirilen İletişim Günleri etkinliğinin altıncısı "Bilgi İletişim Teknolojileri ve Toplumsal Yansımaları" ana teması ile 13- 14 Mayıs 2011 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü DESEM Bordo Salon`da gerçekleştirildi.


Bilgi iletişim alanında teknolojiyi tasarlayan, üreten, uygulayan, hizmete alan ve kullanan tüm kesimlerin içerisinde yer alacağı etkinlikte aynı zamanda akademik alanda yapılan çalışmalarda sunuldu.


Etkinlik, konuk konuşmacıların yer aldığı özel oturumları da içeren toplam 4 oturumda 14 çağrılı bildiri sunumu, 2 panel şeklinde gerçekleştirilecek, "Bilgi İletişim Teknolojileri ve Toplumsal Yansımaları" ana temasına uygun olarak seçilen çağrılı bildiriler ile Bilgi Teknolojileri ve İletişimi alanında günümüzün güncel konuları teknik ve toplumsal yönden irdelendi.


Etkinliğin açılışında EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gülşen şunları söyledi:
Teknolojiyi kullanmakla geliştirmek arasında büyük fark bulunmaktadır. Üniversitelerimiz, teknolojik gelişimin baş aktörü olması gerekirken, gerek yetersiz laboratuar ve derslikler gibi olumsuz koşullar, gerekse araştırma görevlisinden rektörüne kadar her kademedeki akademisyenin özlük haklarında yaşanan sorunlar, asıl işi bilim üretmek, bilim insanı yada bilgili insan yetiştirmek olan üniversitelerimizi çok geriye itmektedir. Günümüzde elektrik elektronik mühendisliği bölümüne yaklaşık 5000, bilgisayar mühendisliği bölümüne aynı şekilde 5000, elektrik mühendisliği bölümüne ise 500 öğrenci alınmaktadır. Bunlara ek olarak teknik öğretmenleri mühendis yapmak üzere teknoloji fakülteleri kurulmuş, elektronik teknoloji mühendisi gibi mühendislikler geliştirilmiştir. Çalışma hayatına dönüp baktığımızda ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz koşullar nedeni ile firmalar üretimden ziyade günü kurtarma telaşı içine girmiştir. Bir çok meslektaşımız işsizlik yada düşük ücret gibi daha kötü çalışma koşulları ile karşı karşıya kalmıştır.

Ülkemizde bizlere biçilen görev, AR-GE çalışmaları yapmak, bilimi, teknolojiyi geliştirmek, "mühendislik mesleğini nasıl toplum yararına daha fazla kullanırım" telaşına düşmek değil, gelişmiş ülke mallarının ülkemizde pazarlanması yada işletilmesinin sağlanmasıdır. Ülkemiz için, toplumumuz için bu yeterli değildir

Bu ülkenin gelişiminde mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının, kısaca tüm teknik elemanların alın teri vardır.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Doç Dr. Mustafa ALKAN da yaptığı konuşmada; bilişim teknolojilerinin hayatı etkileyen önemli bir unsur olduğunu belirterek bilgi iletişim teknolojilerinin kullanılması yanında toplumsal yansımasının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aklan şunları belirtti: "Bilgi iletişim teknolojilerini her alanda kullanıyor olmamıza rağmen bunun yansımaları nelerdir ne kadar bilgi miktarına sahibiz sorusuna olumlu yanıt veremiyoruz. Yapmamız gereken; bilgiye erişip, paylaşma ortamını yarattıktan sonra bunu ekonomiye entegre etmek olmalıdır. Doğru bilgilere erişerek doğru kaynaklarla teknoloji üretmeliyiz. Bilgi toplumu olabilmemiz için fiziksel değişim ve kültürel dönüşüm gerekli. Altyapı ve donanıma sahibiz ancak bunu kullanma kültürüne sahip değiliz".


EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş yaptığı konuşmada bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısı, bu teknolojilerin kullanımı konusunda 133 ülkenin yer aldığı Ağ Toplumuna Hazırlık Endeksi`nde 69. sırada olduğunu belirtti. Göltaş konuşmasına şöyle devam etti: " Bilgi ve iletişim alanındaki meslektaşlarımızın istihdamı incelendiğinde bilgisayar alanındaki işsizlik oranı yüzde 20.6 ile en yüksek işsizliğin olduğu 4. meslek grubu olmuştur." İletişim alanında son günlerde yaşanan kısıtlamamlar, telefon dinlemelerine de değinen Göltaş; " 21. yüzyılda adalat, kalkınma ve ileri demokrasi söylemleri altında 70 bin kişi yani bin vatandaşımızdan birinin görüşmeleri resmi yollardan dinleniyor. Türkiye`de iletişim özgürlüğünün önünde ciddi engeller bulunuyor. Yasadışı  dinlemelerin varlığı, kullanım şekli ve hükümetin konuya bakışı, insanların herhangi bir kanaldan özgürce iletişim kurmalarına engel oluyor". İletişim alanındaki gelişmelerin umut vaad etmediğini belirterek konuşmasını noktalayan Cengiz Göltaş`ın ardından Türk Telekom Grubu Ar-Ge Direktörü Enis Erkel ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi`nden Prof. Dr. Haluk Geray konuşmalarını gerçekleştirdi.


Etkinliğin ilk gününde Türkiye`nin bilgi iletişim politikaları tartışılırken ikinci gününde bilgi iletişim teknolojileri ve tüketim konusu değerlendirildi.

 

İLETİŞİM GÜNLERİ 6
SONUÇ BİLDİRGESİ

 

Elektrik Mühendisleri Odası adına EMO İzmir Şubesi tarafından düzenlenen İLETİŞİM GÜNLERİ 6 etkinliği 13-14 Mayıs 2011 tarihlerinde DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir. 

 

Ana teması "Bilgi iletişim Teknolojileri ve Toplumsal Yansımaları" olan etkinliğin hedefi Dünyada ve ülkemizde bilgi iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin ve yansımalarının değerlendirilmesi, iletişim teknolojileri alanında yaşanan toplumsal sorunların paylaşılması, teknolojinin bilinçli, adil ve güvenli kullanılmasından yana gerekli davranışın ortaya konulması olarak belirlenmiştir.

 

Etkinlik kapsamında; bilgi iletişim sektöründeki gelişmelerin ve ülkemize yansımalarının değerlendirildiği 2 konuşma, Bilgi iletişim Teknolojileri Politikaları ve Tüketim anlayışının tartışıldığı 2 panel ve 14 konuşmacının yer aldığı 3 oturum  gerçekleştirilmiştir.

 

İki gün süren etkinlikte bildiri sunan akademisyen, kurum ve sektör temsilcilerinin yanı sıra 256 izleyici katılmış ve görüşlerini sunarak tartışma ortamı yaratılmıştır.

 

Yapılan tartışma ve değerlendirme sonrasında aşağıda belirtilen konuların kamuoyu ile paylaşılması benimsenmiştir.

 

Bilimsel teknolojik gelişmelerin öncelikle üniversitelerimizden başlaması nedeni ile üniversitelerimizin baskı ve zorlamadan uzak özerk yapılarına kavuşmalarının sağlanması, her türlü alt yapı sorunlarının giderilmesi, akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi önem kazanmaktadır. 

 

Özelleştirme uygulamaları ile ticarileşen iletişim sektöründe siyasi veya devlet baskısı değil  birey hak ve çıkarlarının korunduğu kamusal denetimin gerçekleştirilmesi önem kazanmaktadır. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağının bu bağlamda yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Ülkemizde bilimsel teknolojik gelişmeler sadece firma, kurum ve kuruluşlara bırakılmamalı yapılacak ulusal plan çerçevesinde, öncelikli yatırım yapılacak teknolojiler belirlenerek devlet tarafından gerekli yatırım ve yönlendirmeler yapılarak gerçekleştirilmelidir. 

 

Ülkemizde iletişim teknolojisin gelişimi sadece mevcut teknolojinin iyileştirilmesi şeklinde değil, yeni ve gelecek teknolojinin buluşunun gerçekleştirileceği araştırma çalışmaları sayesinde olacağı açıktır. Bu nedenle AR-GE çalışmalarının Araştırma kısımlarına öncelik verilmeli,AR-GE konusunda toplumun gereksinimleri doğrultusunda ülke politikaları yeniden belirlenmeli, yeterli bütçe ayrılmalı, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun sadece büyük sermaye gruplarının Ar-Ge çalışmalarını destekler nitelikten çıkarılmalı, yapılan AR-GE çalışmaları sıkı bir denetime tabi tutularak sonuç alınmalıdır. 

 

Toplum sağlığını ön planda tutarak özellikle toplumun hassas olduğu baz istasyonları gibi konularda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yerellerdeki halk bilgilendirilmeli, yapılacak yatırımlarda halkın talepleri göz önüne alınmalıdır. Denetim ve ölçümler ticari yapılar eli ile değil kamu tarafından gerçekleştirilmelidir.

 

Ülkemizde seçim sonuçları iletişim teknolojisinden yararlanılarak açıklanmaktadır. Genel seçimlerin yakın süreçte yapılacak olması nedeni ile seçim sonuçlarının her türlü şaibe ve kaygıdan uzak, şeffaf bir şekilde topluma iletilmesi önem kazanmaktadır. Bu nedenle Yüksek Seçim Kurulu tarafından bilgisayar ortamında değerlendirilen sonuçlar Internet ortamında tüm detayları ile kamu oyu ile paylaşılmalıdır.

 

İletişim Teknolojisinde hızlı ilerlemesi nedeni ile gerçekleştirilmesinde sorunlar yaşanan Yasal düzenlemeler üniversitelerin, meslek odalarının ve diğer uzman kuruluşların katılımı ile düzenlenmeli, ortak görüş birliği oluşturulmalıdır.

 

"Bilgi" toplumu olmakla, haberleşen toplum olmak arasında fark vardır. Her "haberin" doğru olmadığı anlaşılmalı; doğru habere ve bilgiye ulaşmada bilgi iletişim teknolojileri adaletli ve özgürce kullanıma açık olmalıdır. Haberleşen toplumun bilgi toplumu olduğunu ifade eden söylemlerden uzak durulmalıdır.  

 

İletişim özgürlüğü alanında temel hak ve özgürlüklere gereken hassasiyetin gösterilmesi, hayatın her alanında dinlenen, takip edilen ve kayıt altına alınan bir toplum oluşturma çabalarından hızla uzaklaşılmalıdır. Baskı, korku ve sindirme yöntemleri ile denetim altına alınmış toplumun hiçbir konuda gelişim göstermeyeceği açıktır.

 

Bilgi iletişim teknolojisini teknik ve sosyal yönüyle incelenmesinin faydalı olduğu ve yeni açılımlar yarattığı görülmüştür.

 

Kentlerde, bilgi iletişim teknolojileri ile ilgili alt yapılar, planlama dahilinde ve ortak kullanıma açık tek bir altyapı kurularak, birden çok içerik ve servis sağlayıcıların bunları kullanmasını sağlayacak gerekli yasal düzenlemelerle kaynak israfı engellenmelidir.

 

Bilgi iletişimi teknolojilerinin kullanımı, insanı doğadan, yüz yüze iletişimden ve sosyal ilişkilerden koparmamalıdır. Bu teknolojilerin bilinçli kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

 

Görünen o ki bilgi iletişim teknolojilerini dijital platformda daha bilinçli, daha adil ve daha güvenli kullanma konusunda birey, aile, toplum, örgüt ve kamusal ajandayı yapan siyasal yapıcılara çok sorumluluk ve iş düşmektedir.

 

EMO İzmir Şubesi

28. Dönem Yönetim Kurulu 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 407: YAŞASIN 1 MAYIS!

YAŞASIN 1 MAYIS: EMEK BİZİM, GELECEK BİZİM

SEMİNER: YENİ NESİL SF6 GAZSIZ (SF6 FREE) OG HÜCRELERİ VE GÜNCEL TEDAŞ ŞARTNAMELERİ

EMO-GENÇ PAİNTBALL ETKİNLİĞİ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZI KUTLARIZ

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

ADALET NÖBETİNİN İKİNCİ YILI ETKİNLİĞİ #GEZİYEÖZGÜRLÜK

KONTROLSÜZ GEMİ SÖKÜMÜNE İZİN VERİLEMEZ

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 1137


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.