MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK ZAMLARINA İLİŞKİN BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ



 
Şubemiz tarafından 2 Ekim 2012 tarihinde düzenlenen basın toplantısında son elektrik zamlarına ilişkin değerlendirmede bulunuldu. Şube Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Uğurlu, Başkan Yrd. Hacer Şekerci, Sayman Üye Bülent Uzunkuyu`nun katıldığı toplantıda; `elektrikte özelleştirmeci ve piyasacı anlayış devam ettiği sürece zamların arkası kesilmeyecektir` denildi.
 

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Uğurlu‘nun yaptığı açıklamada; "Ocak ayında ortalama geçim standardına sahip bir ailenin asgari elektrik tüketim bedeli 70,00 TL iken son zamlardan sonra 84,62 TL`ye çıkmıştır. Özelleştirme politikalarını ısrarla uygulayan AKP hükümeti, 2000`li yılardan itibaren "elektriğin ucuz, kaliteli ve güvenli bir şekilde tüketiciye yansıtılacağı" söylemleriyle elektrik tüketim bedelini 3,82 kr/kWh ‘dan 28,386 kr/kWh`a yükselterek 7,4 kat oranında arttırmıştır" dedi.

Açıklamada şunlara yer verildi:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 2012 yılının elektrik tarifelerinin 3 ayda bir güncellenmesi adı altında alınan karar çerçevesinde 01 Ekim 2012 tarihinden itibaren yeni zam oranları açıklanmıştır. Meskenler için elektrik tüketim bedeli 25,886 kr/kWh`dan (fon ve vergiler dahil 33,00 kr/kWh) 28,386 kr/kWh`a (fon ve vergiler dahil 36,163 kr/kWh)`a yükseltilmiştir.


Alçak gerilimden bağlı sanayi işletmeleri için elektrik tüketim bedeli ise 23,687 kr/kWh`dan (fon ve vergiler dahil 30,170 kr/kWh) 24,626 kr/kWh`e (fon ve vergiler dahil 31,373 kr/kWh yükseltilmiştir.


1 Ekim 2012 tarihi itibariyle elektrik tüketim bedellerine meskenler için %9,8, sanayi işletmeleri için ise % 3.9 oranında zam gerçekleştirilmiştir. 2012 yılı başından itibaren ise meskenler için toplam zam oranı % 19,6, sanayi kesimi için ise % 14,6 olmuştur.  Ocak ayında ortalama geçim standardına sahip bir ailenin asgari elektrik tüketim bedeli 70,00 TL iken son zamlardan sonra 84,62 TL`ye çıkmıştır.


1995 yılında meskenler için ortalama vergi ve fonlar hariç 0,24 kr/kWh olan elektrik tüketim bedeli, 1 Ekim 2012 tarihi itibariyle 118 kat artarak 28,386 kr/kWh`a ulaşmıştır.


İktidara geldiği ilk günden itibaren uluslar arası sermayenin talepleri doğrultusunda özelleştirme politikalarını ısrarla uygulayan AKP hükümeti, 2000`li yılardan itibaren "elektriğin ucuz, kaliteli ve güvenli bir şekilde tüketiciye yansıtılacağı" söylemleriyle elektrik tüketim bedelini 3,82 kr/kWh ‘dan 28,386 kr/kWh`a yükselterek 7,4 kat oranında arttırmıştır.


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Sanayi Kongresi Sonuç Bildirgesinde, ülkemizde 44 milyon kişinin (nüfusun % 60‘ı) aylık ortalama 320 TL ile 1.240 TL sınırlarında bir gelir düzeyine sahip olduğu belirtilmektedir. Bu tespitlerden hareketle, benzine, doğalgaza ve elektrik tüketimine yapılan son zamlardan sonra en alt gelir düzeyine sahip bir ailenin sadece asgari elektrik tüketiminin aylık gelir içindeki payının %26 seviyesine ulaşmış olması halkımızın gitgide yoksullaştığının bir göstergesidir.
TEDAŞ verilerine göre yıllık elektrik tüketiminin 220 Milyar kWh olduğu ülkemizde, son elektrik zamları ile birlikte dağıtım şirketleri ve hükümetin kasasına; aylık ortalama 550 Milyon TL, yıllık toplamda ise 6,6 Milyar TL fazladan aktarılacaktır. Öte yandan bazı medya organlarının böylesine önemli bir zammın "elektriğin kWh bedeli 3 kr arttırıldı" şeklinde haber yaparak halkın tepkisini hafifletme çabası içinde oldukları görülmektedir. AKP iktidarı uyguladığı yanlış politikalar yüzünden 2012 yılının ilk dokuz ayında oluşan 56.5 Milyar TL dış ticaret açığının bu şekilde kapatmayı, ayrıca özelleştirme kapsamında Kasım ayında yeniden ihaleye çıkılacak elektrik dağıtım şirketlerin satışını da şirketler lehine kolaylaştırmayı hedeflemekte, tabiri caiz ise halkın cebinden aldığı paralarla bir taşla birden fazla kuş vurmayı düşünmektedir.


Özellikle 2001 yılından bu yana kamunun yatırımdan uzaklaştırılarak özel sektörün elektrik üretimi içindeki payının arttırılmasına yönelik uygulamalar sürdürülmektedir. 2011 yılı sonu itibarıyla özel sektörün elektrik üretimindeki payı yüzde 59,6 olarak gerçekleşmiştir. Dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesi ile elektrik üretiminin özelleştirilmesi arasında kalan enerji sektörü bu iki çıkar grubunun karlarını garanti altına alacak düzenlemeleri hızla gerçekleştirmektedir. Her durumda oluşan zararın bir kısmı kamuya bir kısmı ise tüketiciye yıkılmaktadır. Elektrik üretiminde dış kaynak bağımlılığımız yüzde 56,5 seviyesine çıkmıştır. Doğalgaz kaynaklı üretim lisanslarına her geçen gün yenileri eklenmektedir. Enerji ithalatımız 2011 yılı itibarıyla 54 Milyar USD`ye ulaşmıştır. İthal kaynaklara dayalı elektrik üretiminin artarak kalıcılaşması sonucunda sürekli zarar ve zamlar kaçınılmaz hale gelecek, elektrik tüketim bedellerindeki bu artışlar gıda üretiminden, ulaşıma, giyime ve barınma gibi halkın temel ihtiyaçlarına pahalılık olarak yansıyacaktır. 


TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak; yıllardır uygulanan özelleştirmeci ve piyasacı anlayışın devam etmesi halinde elektrik, doğalgaz ve benzine yapılan zamların artarak devam edeceğini ifade ediyor, elektrik enerjisinin kesintisiz, kaliteli ve kolay erişilebilir bir şekilde yurttaşlara sunulması, bu hizmetlerin kamu hizmeti anlayışı ile yürütülmesi ve özel sektöre gelir aktaracak anlayıştan arındırılarak yeniden kamusal anlayışa dönülmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.


TMMOB
Elektrik Mühendisleri Odası
İzmir Şubesi
Yönetim Kurulu
 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 407: YAŞASIN 1 MAYIS!

YAŞASIN 1 MAYIS: EMEK BİZİM, GELECEK BİZİM

SEMİNER: YENİ NESİL SF6 GAZSIZ (SF6 FREE) OG HÜCRELERİ VE GÜNCEL TEDAŞ ŞARTNAMELERİ

EMO-GENÇ PAİNTBALL ETKİNLİĞİ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZI KUTLARIZ

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

ADALET NÖBETİNİN İKİNCİ YILI ETKİNLİĞİ #GEZİYEÖZGÜRLÜK

KONTROLSÜZ GEMİ SÖKÜMÜNE İZİN VERİLEMEZ

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 889


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.