MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

`5. İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ ULUSAL SEMPOZYUMU` GERÇEKLEŞTİRİLDİ.



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi tarafından, “Sürdürülebilir Kentlerde İletişim Teknolojileri” teması ile düzenlenen “5. İletişim Teknolojileri Ulusal Sempozyumu”, 16 - 17 Mayıs 2013 tarihlerinde İzmir Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. İki günlük sempozyumun açılışında konuşan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, telekomünikasyon teknolojisinin üretimin örgütlenmesindeki kritik önemine dikkat çekti.
 

Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir İleri teknoloji Enstitüsü ve Yaşar Üniversitesi‘nin destekleriyle EMO İzmir Şubesi tarafından 5. İTUSEM 16-17 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirildi.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş sempozyumun açılış konuşmasına etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Hatay‘ın Reyhanlı İlçesi‘nde meydana gelen bombalı saldırılarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, saldırıda yaralananlara geçmiş olsun dileklerini sunan Göltaş, EMO Yönetim Kurulu olarak da açıklama yaparak ülkemizin savaş bataklığına sokulmasına tepki gösterdiklerini anımsattı. "Barışın olmadığı yerde hangi bilimsel, mesleki, teknik veya sosyal etkinliği düzenlerseniz düzenleyin, yaşam hakkının gölgelendiği koşullarda fazla bir anlam ifade etmiyor" diyen Göltaş, sempozyuma ilişkin yapılan duyuruda iletişim teknolojilerindeki gelişme ve yaşamamızdaki önemine değinildiğini anımsatırken, ancak Reyhanlı‘daki gelişmelere yönelik yayın yasağı getirilmesini eleştirdi. Göltaş, basın ve fikir özgürlüğünün engellendiğinin altını çizerek, yayınlara yasak konulmasını hiçbir demokratik ülkede olmayacak anti demokratik bir uygulama olarak nitelendirdi. Göltaş, "Bu konuda son olarak belirtmek isterim ki; tarihin karanlık sayfalarına gömülmesi gereken din savaşlarının yeniden hortlatılmasına, din-mezhep-tarikat ayrımlarıyla insanlar arasında eşitsizlik ve ayrılıklar yaratılmasına karşı çıkıyor; kan ve gözyaşından başka hiçbir olumlu sonucu olmayacak içeride ve dışarıda uygulanan ‘savaş‘ politikalarına derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

İktidar Savaşında Telekomünikasyon Önemli Bir Faktör

II. Dünya Savaşı‘nın ardından, 1960‘lı ve 70‘li yıllar boyunca teknolojinin dinamizminin, üretimin teknolojik temelini değiştirerek yeni bir üretim örgütlenmesinin olanaklı kılındığını anlatan Göltaş, çok uluslu şirketlerin daha fazla bütünleşmiş üretim ve pazarlama biçimleri geliştirebilmek için hızlı teknolojik değişmelere neden olduklarına işaret etti. Bu süreçte teknolojik gelişmelerin, üretimin yeniden yapılandırılmasının sadece nedeni olarak değil, aynı zamanda sonucu olarak da karşımıza çıktığını belirten Göltaş, üretimin küresel düzeyde örgütlenmesinin büyük ölçüde telekomünikasyonun gelişmesi ile mümkün olduğunu kaydetti. Göltaş, "Sermaye piyasalarının ve telekomünikasyon sistemlerinin yeniden yapılandırılması projeleri, tarihte Roma yolları ve İngilizlerin deniz hatları kontrolünün imparatorlukların devamını sağladığı gibi bugün de ulusal ve uluslararası düzeyde iktidar yoluyla egemenlik ilişkilerini kuran ve sürdüren önemli bir faktördür" diye konuştu.  

Cengiz Göltaş, bilgi toplumuna dönüşüm için bugüne kadar değişik strateji hedefleri açıklandığını anımsatarak, şu bilgilendirmeyi yaptı:

"En sonuncusu Bilgi Toplumu Strateji Belgesi (2006-2010) yılları arasını kapsıyor. Strateji Belgesi‘nde belirtilen 2010 yılı itibariyle mevcut değerlere baktığımızda,  Türkiye, 133 ülkenin yer aldığı, hem bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısı, hem bu teknolojilerin kullanımı, hem de hazırlık endeksinde sınıfta kaldığını görüyoruz. Yine Ağ Toplumuna Hazırlık Endeksi‘nde önceki yıl 55. sıradan 61‘e düşen Türkiye, bu yıl da 69. sıraya geriledi. Türkiye‘de ilk kez 2006 yılında yürürlüğe konulan 5 yıllık Bilgi Toplumu Strateji Belgesi hedefleri de kâğıt üzerinde kaldı."

Görüş ve Öneriler


EMO İzmir Şubesi tarafından "İletişim Günleri 6" etkinliği kapsamında 2 yıl önce dile getirilen ve güncelliğini halen koruyan talep ve önerilere şöyle atıf yaptı:

"- Bilimsel teknolojik gelişmelerin öncelikle üniversitelerimizden başlaması nedeni ile üniversitelerimizin baskı ve zorlamadan uzak özerk yapılarına kavuşmalarının sağlanması, her türlü altyapı sorunlarının giderilmesi, akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi önem kazanmaktadır.

-  Özelleştirme uygulamaları ile ticarileşen iletişim sektöründe siyasi veya devlet baskısı değil, birey hak ve çıkarlarının korunduğu kamusal denetimin gerçekleştirilmesi önem kazanmaktadır. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı‘nın bu bağlamda yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

-  Ülkemizde bilimsel teknolojik gelişmeler sadece firma, kurum ve kuruluşlara bırakılmamalı yapılacak ulusal plan çerçevesinde, öncelikli yatırım yapılacak teknolojiler belirlenerek devlet tarafından gerekli yatırım ve yönlendirmeler yapılarak gerçekleştirilmelidir.

-  Ülkemizde iletişim teknolojisin gelişimi sadece mevcut teknolojinin iyileştirilmesi şeklinde değil, yeni ve gelecek teknolojinin buluşunun gerçekleştirileceği araştırma çalışmaları sayesinde olacağı açıktır. Bu nedenle Ar-Ge çalışmalarının araştırma kısımlarına öncelik verilmeli, Ar-Ge konusunda toplumun gereksinimleri doğrultusunda ülke politikaları yeniden belirlenmeli, yeterli bütçe ayrılmalı, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun sadece büyük sermaye gruplarının Ar-Ge çalışmalarını destekler nitelikten çıkarılmalı, yapılan AR-GE çalışmaları sıkı bir denetime tabi tutularak sonuç alınmalıdır.

- Toplum sağlığını ön planda tutarak özellikle toplumun hassas olduğu baz istasyonları gibi konularda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yerellerdeki halk bilgilendirilmeli, yapılacak yatırımlarda halkın talepleri göz önüne alınmalıdır. Denetim ve ölçümler ticari yapılar eli ile değil kamu tarafından gerçekleştirilmelidir.

- İletişim Teknolojisinde hızlı ilerlemesi nedeni ile gerçekleştirilmesinde sorunlar yaşanan yasal düzenlemeler üniversitelerin, meslek odalarının ve diğer uzman kuruluşların katılımı ile düzenlenmeli, ortak görüş birliği oluşturulmalıdır.

-‘Bilgi‘ toplumu olmakla, haberleşen toplum olmak arasında fark vardır. Her ‘haberin‘ doğru olmadığı anlaşılmalı; doğru habere ve bilgiye ulaşmada bilgi iletişim teknolojileri adaletli ve özgürce kullanıma açık olmalıdır. Haberleşen toplumun bilgi toplumu olduğunu ifade eden söylemlerden uzak durulmalıdır.

- İletişim özgürlüğü alanında temel hak ve özgürlüklere gereken hassasiyetin gösterilmesi, hayatın her alanında dinlenen, takip edilen ve kayıt altına alınan bir toplum oluşturma çabalarından hızla uzaklaşılmalıdır. Baskı, korku ve sindirme yöntemleri ile denetim altına alınmış toplumun hiçbir konuda gelişim göstermeyeceği açıktır.

 - Bilgi iletişim teknolojisini teknik ve sosyal yönüyle incelenmesinin faydalı olduğu ve yeni açılımlar yarattığı görülmüştür.

- Kentlerde, bilgi iletişim teknolojileri ile ilgili alt yapılar, planlama dahilinde ve ortak kullanıma açık tek bir altyapı kurularak, birden çok içerik ve servis sağlayıcıların bunları kullanmasını sağlayacak gerekli yasal düzenlemelerle kaynak israfı engellenmelidir.

-Bilgi iletişimi teknolojilerinin kullanımı, insanı doğadan, yüz yüze iletişimden ve sosyal ilişkilerden koparmamalıdır. Bu teknolojilerin bilinçli kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

- Görünen o ki bilgi iletişim teknolojilerini dijital platformda daha bilinçli, daha adil ve daha güvenli kullanma konusunda birey, aile, toplum, örgüt ve kamusal ajandayı yapan siyasal yapıcılara çok sorumluluk ve iş düşmektedir."

EMO‘nun 1954 yılından bu yana mesleğin gerektirdiği yönetmelikler, teknik şartnameler hazırlayarak, kamu yararına mesleğin birliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamakta olduğunu anımsatan Göltaş, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de teknolojideki gelişmeler sonucunda, elektrik mühendisleri dışında "yakın meslek alanı" görüşü çerçevesinde değişik mühendislik disiplinlerinin de Oda bünyesine katıldığını anlattı. Bu disiplinlerdeki mühendis meslektaşlarımızın da kendi aidiyetlerini kazanmaları amacıyla Meslek Dalı Ana Komisyonları kurulduğunu kaydeden Göltaş, bugün EMO bünyesinde elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği ve biyomedikal mühendisliği olmak üzere 3 disiplinin yer aldığını, İTUSEM‘in Elektronik Mühendisliği-MEDAK meslek alanını daha yoğun olarak ilgilendirdiğini kaydetti. "Odamız, genel olarak dünyadaki konu ile ilgili gelişmelerin ülkemizde de karşılığını bulması amacıyla uzun yıllardır artık gelenekselleşen bu sempozyumu her dönemde düzenlemeye devam etmektedir" diyen Göltaş, bu etkinlik ile iletişim teknolojileri sektörü konusunda yıllardır sürdürülen çalışmaları bir üst seviyeye çıkaracak çıktıların ulusal eylem ve strateji planlarına da katkıda bulunacağını kaydetti.

EMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Özcan UĞURLU sempozyumun açılış konuşmasında;

"Sürdürülebilir Kentlerde İletişim Teknolojileri" ana teması ile gerçekleştirilen etkinliğe gerek bilimsel düzeyde sunulan bildiriler, gerekse kurumsal düzeyde katılım ve bu gün salonda yer alan üye katılımının mutluluk verici olduğunu ifade ederek Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 29. Dönem Yönetim Kurulu olarak göreve geldiklerinde oluşturdukları çalışma programında, Anayasanın 135. maddesi ve 6235 sayılı Kanunun verdiği görev, yetki ve sorumluluğun bilinci ile geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da etkin ve güçlü bir Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi`nin sürekliliği için meslek alanlarına yönelik birçok hedefin yer aldığını, bunların içerisinde Elektronik Meslek Dalı`nın geliştirilmesinin yanı sıra geçen dönem gerçekleştirilen İletişim Günleri etkinliğinin tekrarlanması, olabilirse İletişim Sempozyumunun Şubemiz tarafından yapılması için çalışma yürütülmesi hedefinin bugünkü etkinliği doğuran tohumlar olduğunu, Oda Yönetim Kurulu göreve geldiğinde etkinlikler gündemli ilk koordinasyon kurulunda şubelerin etkinlik taleplerinin görüşülmesi sonrasında V. İletişim Teknolojileri Ulusal Sempozyumu`nun EMO İzmir Şubesi tarafından yapılmasına yönelik taleplerinin kabul edildiğini ifade etti.

Uğurlu daha sonra resmi olarak bu etkinliği yapma görevinin EMO İzmir Şubesine verilmesinden sonra öncelikle İzmir‘deki üniversiteler ile görüşmeler yapılarak sempozyum yürütme kurulu ve yürütme kurulunun önerisi ile de Bilim Kurulunun oluşturulduğunu, adı geçen kurulların yoğun çalışmaları neticesinde yapılacak etkinliğin içeriğinin oluştuğunu, gerek EMO Yönetim Kurulu ve gerekse İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, etkinliğin yapılmasına dair karar üretmesinin sonrasında, sürecin akademisyen üyeler ve sektörde çalışan üyelerin çabaları ile işletilmiş olduğunu belirtti.

Sempozyumun içeriğine bakıldığında üçü çağrılı olmak üzere yedi oturumda toplam 23 bildiri sunulacak olduğunu ifade eden Uğurlu, ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Elektrik Mühendisleri Odası ve uzman akademisyenlerin katılımıyla "Sürdürülebilir Kentlerde İletişim Teknolojileri" konulu bir de panel düzenleneceğini, Akıllı Kent Uygulamaları ve Optik İletişim, Bulut Bilişimde Android ve IOS Uygulamaları, Kablosuz İletişimde Yazılım-Tanımlı Ağlar konularında sunulacak çağrılı bildiriler ile bilişim sektöründe dünyada ve ülkemizde yaşanan son gelişmeler uzmanlar tarafından ele alınarak katılımcıların bilgisine sunulacağını belirtti.

Özcan Uğurlu daha sonra Elektrik Mühendisleri Odası`nın meslek alanlarından biri olan iletişim teknolojileri sektörü konusunda yıllardır sürdürülen çalışmaları bir üst seviyeye çıkartacak olan bu etkinliğin çıktılarının, Türkiye`nin ulusal eylem ve strateji planlarına katkıda bulunacağını, kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra sektörün önde gelen temsilcileri arasında karşılıklı etkileşim ve bilgi alış verişi olanağı da sağlayacağını vurguladı.

Uğurlu konuşmasına şu şekilde devam etti: "İletişim teknolojilerindeki gelişmeler, aynı zamanda toplumsal değişimin de en önemli dinamiği durumuna gelmiştir. Bu teknolojilerdeki değişim ve gelişmeler sadece kendi alanıyla sınırlı kalmamakta, bütün sektörleri etkileyerek dönüştürmektedir. Bu dönüşümün etkileri üretim ve hizmet sürecinden başlayıp tüketim sürecini içine alan toplumsal yaşamda da kendini göstermektedir. İletişim teknolojileri; ekonomik ve toplumsal etkilerinden dolayı bütün dünyada kritik bir yatırım alanı olarak görülmekte ve yaygınlaştırılması için ülkeler tarafından teşvik edilmektedir. Bu nedenle Türkiye`de de bu teknolojilerin geliştirilmesi stratejik öneminin yanında tüketen bir toplum olmaktan çıkıp üreten, uygulayan, teknoloji ihraç eden bir ülke olarak algılanmamız açısından da son derece önem taşımaktadır. Bu çerçevede etkinliğimizde Türkiye`de iletişim teknolojileri alanında gerekli alt yapı oluşturulması, araştırma-geliştirme çalışmalarının teşvik edilmesi ve dışa bağımlı yapıdan vazgeçilerek gerekli insan gücü, eğitim potansiyeli ve bilgi birikimi olan ülkemizin üreten bir yapıya dönüştürülmesi için gerekli adımlar atılmasına yönelik konular irdelenecektir.

Çağrılı bildiriler haricinde, Gezgin Haberleşme, Gelecekteki İletişim Ağları, Optik İletişim Teknolojileri, Veri Madenciliği, Sayısal Yayım Teknolojileri, IP Tabanlı İletişim Teknolojileri, İletişimde Güvenlik, Akıllı Kent Uygulamaları konusunda sunulacak bildiriler ile zengin bir içeriğe sahip olan sempozyum, iletişim teknolojileri alanında sektörün ihtiyaç duyduğu bilgi birikiminin oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Bu çerçevede gerçekleşecek olan etkinliğimizin hazırlık süreçlerinde emeği geçen öncelikle sempozyum yürütme kurulu üyelerimize, bilim kurulu üyelerimize, sempozyum sekreterimize, şube çalışanlarımıza, bildiri hazırlayan değerli bilim insanlarına ve üyelerimize, panellerde görev alacak olan değerli konuşmacılarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Sempozyumun bu ortamda yapılmasını sağlayan Yaşar Üniversitesi Rektörümüze ve değerli hocalarımıza da ayrıca teşekkür ederiz. Tabii ki bu salonu dolduran değerli üyelerimize, izleyicilerimize ve sektör temsilcilerine de minnettarız."



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 407: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO-GENÇ PAİNTBALL ETKİNLİĞİ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZI KUTLARIZ

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

ADALET NÖBETİNİN İKİNCİ YILI ETKİNLİĞİ #GEZİYEÖZGÜRLÜK

KONTROLSÜZ GEMİ SÖKÜMÜNE İZİN VERİLEMEZ

Okunma Sayısı: 682


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.