MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 408

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SMM ÜYE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.



 
Son dönemde yaşanan yasal gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla Şubemize bağlı il ve ilçe temsilciliklerinin ardından Şube merkezinde 30 Temmuz 2013 tarihinde SMM Üye Toplantısı yapıldı. 51 üyemizin katıldığı toplantı Şubemiz SMM Komisyonu Başkanı M.Emin ÖZGER`in kolaylaştırıcılığında gerçekleştirildi. Toplantıda son dönemde yapılan yasal düzenlemelerin özellikle SMM olarak faaliyet yürüten üyelerimize etkilerinin yanı sıra 2014 yılı en az ücret tanımları ve uygulamalarına ilişkin görüşlerin alınması, teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programları, III.Elektrik Tesisat Ulusal Kongresi ve SMM Forumu çalışmaları, YEST mevzuatı konuları gündeme alındı.
 



Toplantının açılışında bir konuşma yapan Şube Yönetim Kurulu Başkanı Özcan UĞURLU konuşmasında ülkemizde son dönemde hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmakta olduğunu, bir gece yarısı operasyonu sonrası 3194 sayılı İmar Kanunu‘na ilave edilen bir bentle TMMOB ve bağlı Odaların mesleki denetim yetkilerinin alınmak istendiğini, öte yandan Yapı Denetimi Hakkında Kanun ile İmar Kanunu`nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile SMM Üyelerimizin serbest çalışma koşullarını ortadan kaldırılmak istenmekte olduğunu belirtti.

UĞURLU, daha sonra sözlerine yaşanan bu gelişmelerden dolayı önümüzdeki süreçlerde karşımıza çıkacak olumsuzluklar ile mücadele edilebilmesinin ancak meslek odamıza ve mesleğimize sahip çıkılması ile mümkün olabileceğini, mevcut bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi, meslek ve meslekdaş haklarımızın, kamu yararı gözetilerek korunması ve savunulması, yapı üretim sürecinde yaşanacak mağduriyetlerin ve haksızlıkların önüne geçilmesi, yürürlüğe konulan mevzuatımızın korunmasının son derece önem taşıdığını vurgulayarak devam etti.

UĞURLU, konuşmasında ayrıca, değişiklik taslaklarının yürürlüğe konması halinde mevcut yapı denetim şirketlerinin yerine teknik müşavirlik kuruluşu adı altında şirketlerin kurulacağını ve bu şirketlere yapı denetim yetkilerinin yanında proje vb. halen SMM üyelerimizin yaptıkları tüm serbest mühendislik hizmetlerini yapabilme yetkisi tanınacağını; bu durumda, SMM üyelerimizin büyük bütçeli şirketlerin ücretli çalışanı konumuna düşeceklerini; mühendislik-mimarlık meslek alanlarında yaşanması öngörülen bu dönüşümün durdurulabilmesinin, mevzuatımızın savunulması ile mümkün olabileceğini, bu nedenle, yürürlükte bulunan tüm yönetmeliklerimizi, hukuksal haklılığımız ve mesleki dayanışmamızla ayakta tutmaya devam etmemiz gerektiğini ifade etti.

Odalarımız tarafından yürürlüğe konulan yönetmeliklerle getirilen SMM ve BT belgesi düzenlenmesi, bu belgelerin her yıl yenilenmesi ile mesleki denetim uygulamasının, bir yandan kamu yararı ilkesi gereği yapılaşma süreçlerinin denetimini içerirken, diğer yandan mühendislik hizmetlerinin serbest meslek olarak yürütülmesinin tek güvencesini oluşturduğunu belirten UĞURLU, önümüzdeki süreçte yaşanacak tüm olumsuz gelişmelere karşı örgütlülüğümüz eliyle yapacağımız çalışmalara aktif katılım sağlanmasının, mesleğimiz adına ancak meslektaşlarımızın söz ve karar sahibi olması noktasında büyük önem taşıdığını vurguladı.

Daha sonra söz alan Şube Hukuk Danışmanı Av. Zeki İŞLEKEL, öncelikli olarak "Harita, plan, etüt ve projeler idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında, meslek odaları dâhil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler veya bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez." şeklinde İmar Kanunu‘nun Planların Hazırlanması ve Yürürlüğe Konması başlıklı 8.maddesine (i) bendi olarak eklenmesi TBMM tarafından kabul edilen kısmın sadece imar planlarına yönelik olarak hazırlanan projelere ilişkin olduğunu, Elektrik Mühendislerinin ise imar planı safhası içerisinde hazırladıkları bir plan, proje, etüt veya hesap bulunmadığını ifade ederek Elektrik Mühendisleri tarafından hazırlanan projelerin İmar Kanunu‘nun 22. maddesinde Yapı Ruhsatı için başvuru sırasında istenmesi gereken belgeler arasında sayıldığını, bu projelere ilişkin genel esasların ise İmar Kanunu‘nun 38. maddesinde düzenlenmiş olduğunu; yapılan değişiklikte 38. maddenin değiştirilmesine veya yeni bir madde eklenmesine ilişkin hiçbir hüküm bulunmadığını belirtti.

İŞLEKEL, öte yandan TMMOB ve bağlı odaların yaptıkları denetimlerin 3194 sayılı İmar Kanunu‘na değil 6235 sayılı TMMOB Kanunu‘na dayanılarak yapıldığını, buna göre, bir projeyi hazırlayan kişinin Elektrik Mühendisi olup olmadığı, Türkiye`de mühendis olarak faaliyet gösterme hakkı bulunup bulunmadığı, mesleki bir kısıtlılığı olup olmadığı, proje vb hizmeti üretirken ilgili yönetmeliklerle belirlenen mesleki etik kurallara uygun olarak hareket edip etmediği, hazırladığı projelerin Mühendislik Biliminin Temel Kurallarına aykırı olup olmadığı yönlerinden denetlenmekte olduğunu, Oda tarafından reddedilen projelerin gerekçeleri içerisinde hiçbir şekilde İmar Kanun ve planlarına ve yönetmeliklerine aykırılık bulunup bulunmadığı hususunun yer almamakta olduğunu vurgulayarak Oda Onur Kurulu ve Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanmış olan yaptırımların hiçbirisinin içerisinde de İmar Kanun ve Yönetmeliğine aykırı davranmak gerekçesi yer almadığını söyledi.

İŞLEKEL, konuşmasını anılan değişiklik maddesinin farklı EMO birimleri tarafından yürütülmekte olan Mesleki Denetim Faaliyetini herhangi bir şekilde etkilemesinin hukuken mümkün olmadığını vurgulayarak sonlandırdı.

Toplantıda daha sonra M.Emin ÖZGER, SMM Daimi Komisyonu tarafından gündeme alınan 2014 yılı en az ücret tanımları ve uygulamalarına ilişkin SMM üyelerin görüş ve önerilerinin alınarak SMM Daimi Komisyonu‘na iletilmesinin önem arz ettiğini, bu konuya ilişkin olarak Eylül ayı içerisinde bir toplantı daha yapılarak Kasım ayı içerisinde yapılacak SMM Daimi Komisyonu Toplantısında bu önerilere son şeklinin verilmesinin planlandığını belirtti. Katılımcılar bu gündemle ilgili olarak özellikle bazı proje kalemlerinde belirlenen bedellerin karşılığı olmadığını, bu proje bedellerinin yeniden belirlenmesi ve mesleki denetim bedellerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programları üzerine söz alan katılımcılar, genel olarak plansız bir şekilde çok sayıda donanımsız üniversite, fakülte açılmasına, çok sayıda niteliksiz mühendis yetiştirilmesine ve teknik öğretmenlere mühendis unvanı verilmesine yönelik uygulama, kararından vazgeçilerek, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı öğretiminin planlamasında TMMOB ve bağlı Odaların mutlaka yer alması gerektiğinin altını çizdiler.

III.Elektrik Tesisat Ulusal Kongresi ve SMM Forumu çalışmaları konusunda söz alan Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve SMM Komisyonu Üyesi Bülent UZUNKUYU, III. Elektrik Tesisat Ulusal Kongesi kapsamında yapılacak olan SMM Forumunda, Özelleştirme Sonrası Elektrik Dağıtım Şirketlerinde Yaşanan Uygulama Farklılıkları ve Çözüm Önerileri, Serbest çalışma Alanına İlişkin Yurtdışı Uygulama Örnekleri, Ülkemizde Yeni Yasal Düzenlemeler ve SMM`lere Yansımaları, Mühendisler ve Taahhüt Sektörü başlıkları altında 4 farklı oturum düzenlenmesinin planlandığını ve buna yönelik hazırlıkların SMM Komisyonu tarafından sürüdürülmekte olduğunu ifade etti.


Toplantıda, son olarak 01.07.2012 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren ve YEST olarak kısaltılan Yapı Elektronik Sistemleri ve Tesisatlarına ait Mühendislik Hizmetleri Yönetmeliği ve ilintili mevzuatının uygulanması hakkında SMM Daimi Komisyonu önerisiyle Oda Yönetim Kurulu tarafından III. Elektrik Tesisat Ulusal Kongesi öncesinde yapılması hedeflenen Elektronik MEDAK, SMM Daimi Komisyonu, MİSEM Komisyonu ve diğer teknik üyelerin katılacağı bir çalıştay yapılacağı, konunun detaylı olarak bu çalıştay kapsamında değerlendirilmesi benimsendi.



KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASINDAN ACİLEN VAZGEÇİLMELİ (ANKA)

15.05.2024
 


Çok Okunanlar


YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU - PROGRAM / KAYIT

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: KABLOLAR - GİZLİ KAHRAMANLARIMIZ

EMO-GENÇ VOLT ELEKTRİK MOTORLARI TEKNİK GEZİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

YAŞASIN 1 MAYIS: EMEK BİZİM, GELECEK BİZİM

SEMİNER: SİSMİK ZON ASANSÖRLER VE HESAPLAMALARI

EMO-GENÇ KAHVALTI BULUŞMASI

EMO-GENÇ PAİNTBALL ETKİNLİĞİ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZI KUTLARIZ

WENERGY EXPO İKİNCİ KEZ KAPILARINI AÇTI

Okunma Sayısı: 722


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.