MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KORONAVİRÜSE KARŞI KAMUSAL MÜCADELE ÇAĞRISI


BASIN AÇIKLAMASI


 
EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, bugün (14 Mart 2020) yaptığı açıklamayla vaka yoğunluğu artmadan tüm tıbbi cihazların gözden geçirilerek, hazır hale getirilmesi çağrısı yaptı. Evden çalışma ve uzaktan eğitimin İnternet kullanımını artıracağına dikkat çekilen açıklamada, servis sağlayıcıların kapasite artışı için hazırlık yapması istenirken, faturaların ertelenmesi çağrısı yapıldı. Açıklamada ilaç ve cihaz tekellerinin kârlı görmedikleri alanlarda araştırma yapmadığına vurgu yapılarak, boşluğun küresel ölçekte kamu otoriteleri tarafından doldurulması gerektiği ifade edildi.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

Elektrik ve İnternet Faturaları Ertelenmeli…

KORONAVİRÜSE KARŞI KAMUSAL MÜCADELE ÇAĞRISI 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yaygınlığına ilişkin "pandemi" kararı alınan yeni tip Koronavirüs`ün (Kovid-19) ülkemizde de tespit edildiği açıklandı. DSÖ tarafından 30 Ocak`ta aynı virüse ilişkin "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan edildiğini duyurmuştu. Dünyayı saran salgın anlamına gelen "pandemi" kararı ise riskin büyüdüğünü ve tüm ülkelerin acil önlemler alması gerektiğini ifade etmektedir. Bünyesinde tıbbı cihaz geliştiren ve bu cihazların sağlıklı çalıştırılmasını sağlayan biyomedikal ve elektronik mühendislerini de barındıran bir meslek örgütü olarak, öneri ve değerlendirmelerimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Çin`de ortaya çıkmasının ardından başta İtalya, Güney Kore ve İran olmak üzere tespit edildiği her ülkede hızla yayılan virüs, "kamu sağlığı" sorunlarını tüm dünyada su yüzüne çıkarmıştır. Küresel ölçekte ticarileştirilen sağlık sisteminin, bu tip bir salgına zamanında önlem alabilecek kapasitesinin olmadığı ortaya çıkarken, ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinin hammaddeden son ürüne kadar uluslararası tekellerin kontrolünde olmasının büyük risk doğurduğunu göstermektedir. Özel tekellerin kısa ve orta dönemde kâr getirmeyecek, düzenli ve sistemli olması gereken araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütmediği ortadadır. Düşük kâr marjını veya mevcutta artan talep olmaması nedeniyle araştırma yapılmayan alanlardaki boşluk acilen küresel ölçekte kamu otoriteleri tarafından doldurulmalıdır. Hızlı tüketimi olan ilaç ve tıbbi cihazların geçmişte olduğu gibi kamu otoriteleri tarafından üretilmesi gerekmektedir. Yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretimini arttırmak üzere çözümler geliştirilmelidir. Üretimin en önemli girdileri enerji ve insan kaynaklarına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Üretimin finansmanına yönelik çözümler geliştirilmelidir. Dünya nüfusunun yüzde 60`ını etkileyeceği düşünülen bu salgın, insanlığın devamı için sağlığın ticarileştirilmesinde geri adım atılması gerektiğini ortaya koymaktadır.    

Bazı ülkelerde sonradan sokağa çıkma yasağı, sınır kapatma gibi olağanüstü önlemler alınmasına rağmen salgının yayılmaya devam etmesi, vaka ve ölüm oranlarının yükselmesi, önlemler konusundaki zamanlamanın hayati olduğu göstermektedir. Ülkemizde üst düzey önlemler için vaka ve ölüm sayısının artması beklenmemelidir. Çin, İtalya, Güney Kore ve İran`da yaşananlardan ders çıkararak, insanların toplu olarak bir arada bulunmasını gerektiren tüm faaliyetler durdurulmalıdır. Turistik, sportif, sosyal, kültürel etkinlikler acilen ötelenmelidir. Temel tüketim maddelerinin teminini garanti altına alınarak, diğer ticari faaliyetlerin minimuma ineceği bir dönem için de ekonomik planlama yapılmalıdır.

Öncelikle aralarında üyelerimiz biyomedikal mühendislerinin de bulunduğu tüm sağlık çalışanları için üst düzey koruma önlemleri alınmalıdır. Başta İtalya olmak üzere salgının boyut değiştirdiği ülkelerde tıbbi cihaz yetersizliği yaşandığı görülmektedir. Koruyucu nitelikteki madde ve cihazların bulunamaması, teşhis için gerekli test merkezi sayısı, tedavi aşamalarından kullanılan başta solunum cihazları olmak üzere karşı karşıya kalınan yetersizlikler, ölümleri artırmaktadır. Güney Kore, mobil test merkezleri kurarak, hızlı yayılmayı bir düzeyde frenlemiştir. Almanya`da da kurulan; arabadan inmeden örnek verilebilecek mobil örnek alma merkezleri ülkemizde de acilen devreye sokulmalıdır. Mevcut yoğunluğu bile kaldıramayan acil servisler yerine yurttaşların kolayca erişebileceği noktalara kurulacak test merkezlerinde örnek vermesi sağlanarak; tedaviye başlamak için vakit kazanılmalıdır. Vaka yoğunluğu artmadan hastanelerde ve diğer sağlık merkezlerinde tanı ve tedavide kullanılan tüm tıbbi cihazların bakımı, onarımı ve metrolojik durumları gözden geçirilerek, cihazlar hazır hale getirilmelidirler. 

Ağ Kapasitesi Artırılmalı
Salgında etkilen ülkelerdeki deneyimler; evden çalışma ve uzaktan eğitim talebinin arttığını göstermektedir. Vatandaşların vakitlerinin büyük bir bölümünü evlerinde geçirmeye başlayacakları göz önüne alınarak, İnternet erişimi başta olmak üzere iletişim alt yapısı gözden geçirilmelidir. İş, eğitim ve eğlence amaçlı İnternet kullanımı artacağından; servis sağlayıcılar kapasite artışı için hazırlık yapmalıdır. Benzer şekilde meskenlerde elektrik tüketimi de artacaktır. Elektrik dağıtım şirketleri de alt yapı önlemlerini almalı, yurttaşlar ise tasarruf önlemlerine yönelmelidir.

Faturalar Vergi Yükünden Kurtarılmalı
Dünya genelinde başlayan ekonomik durgunluk ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz önümüzdeki aylarda daha fazla yurttaşın; elektrik, su, doğalgaz ve İnternet aboneliği faturalarını ödeyememesine neden olacaktır. Başta cep telefonu ve mobil cihazlar olmak üzere bilgi ve iletişim teknolojileri üzerindeki Özel Tüketim Vergisi ile cep telefonu ve İnternet aboneleri için yük oluşturan Özel İletişim Vergisi hemen kaldırılmalıdır. Cep telefonu işletmecileri de dahil olmak üzere tüm İnternet servis sağlayıcıları; eba.gov.tr başta olmak üzere uzaktan eğitim sistemlerine erişimi, kotadan bağımsız, ücretsiz hale getirmelidir.

İleri yaşlardaki yurttaşların yaşadığı meskenler başta olmak üzere, fatura ödenmediği gerekçesiyle elektrik kesintisi yapılmaması sağlanmalıdır. Risk nedeniyle evlerinde izole edilmesi gerekecek yurttaşların, gelir kaybı nedeniyle iletişim, elektrik, su ve gıdaya erişimi yok edilmemelidir. Özel şirketler eliyle yürütülse de bu hizmetlerin, temel kamu hizmeti olduğu göz önüne alınarak, faturaların son ödeme tarihleri ötelenmelidir.

Elektrik Mühendisleri Odası
İzmir Şubesi Yönetim Kurulu
14 Mart 2020

 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

Okunma Sayısı: 116


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.