MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YANGIN ALGILAMA VE UYARMA SİSTEMLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR KAMUYU YANILTMAMALI, CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKMAMALIDIR


BASIN AÇIKLAMASI

 
Son günlerde bazı gazetelerde yangın algılama dedektörlerinin pazarlanmasına yönelik, kamu oyunu yanıltıcı haberlerin yer aldığı, hatta itfaiye müdürlerinden alınan demeçlerin bu haberlerin oluşmasına katkı sağlandığı görülmektedir. Sektördeki büyük oranda malzeme satmaya odaklanmış firmalar tarafından yürütülen bu çalışmalar ülkemizi yangın algılama ve uyarma sistemleri çöplüğü haline getirmekte, amacına hizmet etmeyen bu sistemler kamunun büyük zarar görmesine neden olmakta, bu sistemlerin kurulduğu bir çok yapı ve işletmede can ve mal güvenliği riski devam etmektedir.
 

 

BASIN 2006-4 24 Şubat 2006


BASIN AÇIKLAMASI


YANGIN ALGILAMA VE UYARMA

SİSTEMLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

KAMUYU YANILTMAMALI,

CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE

SOKMAMALIDIR



Son günlerde bazı gazetelerde yangın algılama dedektörlerinin pazarlanmasına yönelik, kamu oyunu yanıltıcı haberlerin yer aldığı, hatta itfaiye müdürlerinden alınan demeçlerin bu haberlerin oluşmasına katkı sağlandığı görülmektedir. Sektördeki büyük oranda malzeme satmaya odaklanmış firmalar tarafından yürütülen bu çalışmalar ülkemizi yangın algılama ve uyarma sistemleri çöplüğü haline getirmekte, amacına hizmet etmeyen bu sistemler kamunun büyük zarar görmesine neden olmakta, bu sistemlerin kurulduğu bir çok yapı ve işletmede can ve mal güvenliği riski devam etmektedir.

Yangınların oluşma anında algılanması ve müdahalenin yapılması, can ve mal güvenliği açısından çok önemlidir. Binalarda oluşan yangınların erken safhada fark edilmesi amacıyla elektronik yangın algılama ve uyarma sistemleri tesis edilmektedir. Bu sistemler duman, alev, ısı dedektörleri, santral, butonlar, kornalar vb. bir çok malzemenin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Yangın algılama ve uyarma sistemleri ile ilgili malzeme özellikleri, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Ülkemizde de TS EN 54 Yangın Algılama ve Yangın Alarm Sistemleri Standardı ile belirlenmekte, üretilen, kullanılan tüm malzemelerin üretim özellikleri, işlevleri ve kullanım alanları belirlenmektedir.

2002 yılında yürürlülüğe girmiş olan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” ile yangın algılama ve uyarma sistemlerinin tesis edilmesi bir çok yapı için zorunluluk haline gelmiştir. Yönetmeliğin yürürlülüğe girmesiyle yangın algılama ve uyarma sistemlerinin pazar payı büyük oranda genişlemiştir. Buna paralel olarak ülkemizde bu sistemleri oluşturan malzemelerin satıcıları ve malzeme çeşitliliği artmıştır. Firmaların pazarlama faaliyetleri çok yoğun olarak devam etmektedir

Yangın algılama ve uyarma sistemlerinin amacına hizmet edebilmesi ve sürekli işler halde olabilmesi için aşağıda yer alan aşamalara gereksinim duyulmaktadır.

  • Tesislerin uzman elektronik mühendisleri tarafından projelendirmesi,

  • Standartlara uygun malzeme seçimi,

  • Tesisatların uzman elektronik mühendisleri tarafından doğru yapılması,

  • Kullanıcının eğitilmesi ve uzman elektronik mühendisi işletme sorumlusu denetiminde kullanıcının sistemi işletmesi

  • Sistemlerin uzman elektronik mühendisleri tarafından test ve bakımlarının yapılması

Bu aşamaların doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için Elektrik Mühendisleri Odası uzun süredir, bu konuda uzman elektronik mühendislerinden oluşan komisyonları ile çalışmalar yürütmektedir. Komisyon, uluslararası standartların gözden geçirilmesi sonucunda “Yangın Algılama ve Uyarma Sistemleri Projelendirme, Uygulama ve İşletme Esasları” kitapçığını ve bu konuda yapılması gereken denetimlerin yasal boyutunun oluşması için yönetmelik taslağını hazırlanmıştır. Ayrıca EMO Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi (MİSEM), programına bağlı eğitimler düzenleyerek konu ile ilgili EMO üyesi uzman mühendislerin yetiştirilmesini sağlamaktadır.

Mühendislik mesleğini yürüten elektronik mühendislerinin bile meslek içi eğitim sonrasında yangın algılama ve uyarma konusunda yetkilerini kullanıyor olmasına karşın, salt ticari kaygılarla bazı firmalar tarafından can ve mal güvenliğini hiçe sayarak pazarlama faaliyetlerinde bulunulması konunun ne kadar hafife alındığını bir kez daha göstermektedir. Çok yakın bir geçmişte yaşanan Bornova’da Kafe Nağme yangınında 9 vatandaşımızın dumandan boğularak kaybetmemiz bile ne yazık ki unutulmuştur.

EMO her zaman olduğu gibi bu konuda da, mesleği ve kamunun çıkarlarını koruma görevini üstlenmektedir. Yapılan yanlışların kamuoyuna duyurulması ve doğru yöntemlerin açıklanması ve uygulatılmaya çalışılması EMO’nun görevidir.

Binalarda oluşacak yangınların en erken safhada algılanması sonucu can ve mal güvenliğimizin sağlanması, ancak EMO denetiminde uzman elektronik mühendisleri tarafından doğru projelendirilen, doğru malzeme seçilerek doğru tesis edilen ve sonrasında işletilen sistemlerle mümkündür.


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

İZMİR ŞUBESİ YK a.



Özcan UĞURLU      Mehmet GÜZEL

Sayman Üye             Yazman Üye



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 5810


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.