MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 421

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TMMOB: ZAFİYET ORMAN YANGINLARINI KRİZE DÖNÜŞTÜRDÜ


GÜNDEM

 
TMMOB’un orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada yönetim zafiyetlerine dikkat çekilerek, söndürme odaklı yaklaşım yerine yangınların önlenmesine yönelik politikaların geliştirilmesi gerektiğine işaret edildi. Çözüm önerilerine de yer verilen açıklamada, acil ve tüm yurttaşlara kamucu çözümler için ormanlara sahip çıkmaya çağırısı yapıldı.
 

TMMOB`dan 2 Temmuz 2025 tarihinde Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzasıyla yapılan açıklamada, yalnızca son 4 günde 263 orman yangını çıktığına dikkat çekilerek, bu yangınların 259`unun kontrol altına alındığı, ancak İzmir ve Hatay`daki bazı bölgelerde yangınların ancak bu sabah itibarıyla kısmen denetim altına alınabildiği belirtildi. AFAD`ın İzmir ve Bilecik`te bazı ilçeleri "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan ettiğine de yer verilen açıklamada, yaşananların yalnızca doğal afet değil, aynı zamanda ciddi bir yönetim zaafı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü`nün (OGM) yıllardır orman yangınlarını önlemeye yönelik çalışmalar yapmak yerine söndürme faaliyetlerine odaklandığı, bunun da açık bir görev ihmali anlamına geldiği ifade edildi. Özelleştirme politikaları sonucu orman köylüsünün üretim süreçlerinden dışlandığı, bunun da ormanlara yabancılaşmayı artırdığı belirtilerek, "Sermaye eliyle yürütülen ormancılık, yangın riskini artırmakta; doğayla insan arasındaki geleneksel ilişkiyi koparmaktadır" denildi.

Orman yangınlarının %90`ından fazlasının insan kaynaklı olduğunun OGM verileriyle sabit olduğu hatırlatılan açıklamada, yangınları önlemek için risk analizlerinin yapılması, acil durum eylem planlarının hazırlanması ve ormanların madencilik, turizm gibi rant amaçlı kullanımlarına son verilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca Aydın Orman Fidanlığı`nın satışı, Anayasa`ya aykırı ve suç olarak nitelendirildi.

Tüm kamu kurumları anayasal yükümlülüklerini yerine getirmeye çağrılan açıklamada, ormanların parçalanmasını ve sermaye lehine yok edilmesini engelleyecek kamucu politikaların acilen hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. "Ormanlarımız sadece doğal değil, toplumsal bir mirastır" ifadesine yer verilen açıklamada, önleyici tedbirlerin hayati önem taşıdığına dikkat çekilerek, tüm yurttaşlara ormanlara sahip çıkma ve ekolojik yıkıma karşı ses çıkarma çağrısı yapıldı. Açıklamada, kalıcı çözüm için şu önlemlerin alınması istendi: 

"-186 yıllık deneyime sahip ormancılık örgütü, ormanların korunması konusunda yeterli sayıda orman muhafaza memuruna sahip değildir. Ormancılık örgütündeki rotasyona ve liyakat esaslı olmayan atamalara son verilmelidir.

-Yangınla mücadele hem teknik hem de riskli bir alandır. Bölgelere hakimiyet en önemli unsurdur. Bu nedenle görevli personelin devamlılığı kadar orman köylüsünün katkısı da vazgeçilmezdir. Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürme işlemlerini yürütecek ekiplerde öncelikli olarak orman köylüsüne yer verilmeli, bu sayede orman köylülerinin ormana yabancılaşması engellenmelidir

-Anayasa‘nın 169. maddesinde yer alan görevler eksiksiz ve koşulsuz olarak uygulanmalıdır. Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü‘nün öncelikli görevi, anayasada belirtildiği üzere, yanan ormanların yerine yeni ormanlar yetiştirmek ve bu alanların başka amaçlarla kullanılmasını engellemektir.

-Anayasa‘nın 170. maddesi, ormanlar içinde veya bitişiğindeki köyler halkının kalkındırılması, ormanların ve bütünlüğünün korunması bakımından, ormanın gözetilmesi ve işletilmesinde Devlet ile bu halkın iş birliğini öngörmüştür. Orman köylüsünün ormanlara ve orman köylerine yeniden kazandırılması sağlanmalıdır.

-Ormancılık örgütü yangınlar sırasında yerel yönetimler, demokratik kitle örgütleri ve diğer kamu kurumları ile eşgüdüm içinde çalışmayı öngören bir eylem planı yapmalıdır.

-Yangın söndürme çalışmalarında kargaşayı önleyecek bir düzenleme yürütülmeli; yasal yangın amiri dışında kalan iradenin inisiyatif alması engellenmelidir.

-Yangınların çıkışını engellemek için öncelikle orman köylerinde yaşayan halk, kamu görevlileri ve bölgedeki işletmelerin personelleri eğitilmelidir. Türkiye`deki orman yangınlarının çoğunun insan kaynaklı olduğu OGM tarafından açıklanmıştır. Bu nedenle kasıtlı çıkarılan yangınlar için ağır cezai yaptırımlar uygulanması büyük önem taşımaktadır.

-Anız yakılması kayıtsız şartsız engellenmeli, elektrik iletim hatlarının sağlığı periyodik olarak kontrol edilmeli, orman yangın şeritlerinin her yıl düzenli olarak bakımı yapılmalı, tarım arazileri ile orman alanlarının birleştiği sınırlarda yangının sıçramasını engelleyecek önlemler alınmalıdır.

-Yangın riski yüksek zamanlarda orman alanlarına girişlerdeki kısıtlamalar herkese ve her kesime eşit ve etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Bazı sektörlere tam kısıtlama getirilirken, hayvan otlatmasına bile izin verilmeyen orman alanlarının madencilik, turizm, enerji ve yapı sektörü gibi alanlara açılması gibi çelişkili uygulamalardan vazgeçilmelidir.

-Orman yangınları sonrası raporlamalarda; yangının çıkış tarihi, yanan alanın konumu, topografik yapısı, çıkış nedeni, meteorolojik koşullar ve yangın sonrası alanın hangi amaçla kullanıldığı gibi bilgilere şeffaf ve eksiksiz olarak yer verilmelidir. Bu, gelecekteki yangınlar için kapsamlı önlemler alınmasını sağlayacaktır."



 

Dosyalar

(716 KB)



RENKLERİN SESİ - YERYÜZÜ ŞARKILARI KONSERİ

27.05.2025
 


Çok Okunanlar


VDE WEBİNARS: ACCELERATING THE FUTURE OF E-MOBILITY: LATEST TRENDS AND DEVELOPMENTS IN THE NORDICS, UK AND TURKEY

DAVET: 12 ÖFKELİ - EMO İZMİR ŞUBESİ TİYATRO TOPLULUĞU

SEMİNER: GÜNEŞ ENERJİ SAHALARINDA ELEKTRİKSEL GÜVENLİK VE TERMAL KONTROL TESTLERİ

BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMLERİ - ONLİNE KAYIT

PRÖMİYER DAVETİ: 12 ÖFKELİ - EMO İZMİR ŞUBESİ TİYATRO TOPLULUĞU

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SAYIN FERDİ ZEYREK’E GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİZİ SUNARIZ

FERDİ ZEYREK`İ KAYBETTİK, ACIMIZ BÜYÜK!

57. YIL ETKİNLİĞİ: YÜKSELEN TOPLUMSAL MUHALEFET VE KAMUCU MÜCADELE - VİDEO HABER

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ`NDE `TEKNOLOJİ GÜNLERİ` ETKİNLİĞİ

YAPI DENETÇİ ÜYE TOPLANTISI

Okunma Sayısı: 7


Tüm Gündem

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.