MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ GÜNLERİ TAMAMLANDI


HABER


 
Şubemiz tarafından düzenlenen III. Enerji Verimliliği Günleri 22-23 Ocak 2015 tarihlerinde Yaşar Üniversitesi Yeni Bina Konferans Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirildi. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye yönelik uygulamalar hakkında gelişmeler; ülkemizin bu alandaki hedefleri ve politikalarının değerlendirildiği etkinliğe; enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında hizmet üreten, uygulayan, denetleyen kişi, kurum ve kuruluşlar katıldı.
 

Şubemiz tarafından düzenlenen III. Enerji Verimliliği Günleri 22-23 Ocak 2015 tarihlerinde Yaşar Üniversitesi Yeni Bina Konferans Salonu`nda gerçekleştirildi.

Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye yönelik uygulamalar hakkında gelişmeler; ülkemizin bu alandaki hedefleri ve politikalarının değerlendirildiği etkinliğe; enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında hizmet üreten, uygulayan, denetleyen kişi, kurum ve kuruluşlar katıldı.

Etkinlik açılış konuşmalarıyla başladı. Enerji Verimliliği Günleri Yürütme Kurulu Başkanı Fikret Şahin konuşmasında; etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek enerji yaşamın vaz geçilmez bir parçası olduğunu, enerjinin verimli kullanılması konusunda Odamızın da birçok çalışması bulunduğunu belirtti.

 

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş ise konuşmasında 2014 yılı değerlendirmesi yaparak, 2014 yılının büyük işçi ve doğa katliamları ve hukuksuzluklarla  somutlandığı bir yıl olduğunu, TMMOB`un de TBMM gündeminde olan torba yasayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na bağlı bir daireye indirgenmeye çalışıldığını vurguladı. "1970`li yıllardan bu yana ülkenin bilinci ve vicdanı olmuş, mühendisleri, mimarları ve onların örgütlülüğünü yok edemeyeceksiniz, susturamayacaksınız. Her ne yasal düzenleme yaparsanız yapın, bilimi-aklı-aydınlanmayı savunmaya, halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz" diyen Ulutaş; 2015 yılının mücadele yılı olacağını belirtti.

 

Enerji alanının ciddi sorunların birikip kronikleştiği bir alan haline geldiğini söyleyen Mahir Ulutaş konuşmasını şöyle sürdürdü: 2014 yılı sonu itibari ile kurulu gücümüz 69.500 MW`a ulaşmış olmasına rağmen 38000-41000 MW seviyelerindeki puantı karşılayabilmekte yetersiz kalmaktadır. Bu kurulu gücün %31`i Doğalgaz ve LNG, %24ü HES, %10 nehir tipi HES, %21`i Kömür, %8`i Termik (diğer) ve ancak  %5`i YEK ten elde edilmektedir. Geçen yıl ürettiğimiz elektriğin kesinleşmemiş dağılımında; %48i Doğalgaz ve LNG, %2,3 Termik (diğer) ve %29,2si Kömürden elde edilmiştir. Büyük oranda doğalgaza bağlı bu görüntü sürdürülebilir olmaktan uzaktır.

Dolayısıyla yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması gerektiği açıktır. Ne yazık ki 1980lerden bu yana özelleştirme politikaları ile enerji alanı kendi kaderine terk edilmiş kısa vadeli rant üzerine kurulu enerji yatırımları tercih edilerek, rüzgar, güneş, biyokütle gibi temiz enerji seçenekleri görmezden gelinmiştir. Diğer yandan ise bu yatırımların uygulanmaya çalışıldığı istisnai durumlarda da merkezi bir plan ve kamusal anlayışla ele alınmayan bu yatırımlar, doğaya, bölgeye, eko-sisteme, tarım alanlarına etkilerine bakılmadan ve bölge halkının talep ve itirazları dikkate alınmadan uygulanmak istenmektedir. Karadeniz`in HES çöplüğüne dönüşmesi, suyun kullanım hakkı üzerinden yürüyen ticarileşme çabaları ibret vericidir. Ne yazık ki bölgemizde de Çeşme- Karaburun bölgeleri RES mezarlığına dönüşme riski ile karşı karşıyadır.

 

Sürekli artan enerji ihtiyacımızın gerekçelerini ve rasyonel olup olmadığını sorgulamadan bütünlüklü bir enerji politikası üretebilme şansımız yoktur. Nüfusu belli mega-şehir merkezlerinde toplayan çarpık şehirleşme politikaları, pek çok altyapı sorunlarının yanında devasa enerji üretim ve iletim-dağıtım merkezlerine ihtiyaç yaratmaktadır. Örneğin yapımlarında yaşanan ölümlerle toplu işçi mezarları, çirkin mimarileri ile estetik katili olan, tüketim kültürünün mabetleri AVMler, enerji emen devasa verimsizlik abideleridir. Aynı şekilde emek-yoğun, enerji yoğun bir üretim modeli içerisinde ülkemizde hala yaygınlaşmaya devam eden, demir-çelik ve çimento gibi endüstriler ülkeye birim enerji başına katma değeri minimum olan enerji canavarları olarak kaydedilmelidirler. Bizlere düşen sorumluluk elektrik enerjisini kamusal bir anlayışla ucuz, güvenilir, kaliteli ve sürdürülebilir biçimde elde edilmesini, doğaya en az zararı vermesini sağlayabilmek olmalıdır. Bugüne kadar sürdürülen anlayışla bunun sağlanması olası görünmemektedir. O nedenle daha az enerji ile daha verimli üretim sağlanabilmesi için yeni politikaların ortaya konmasını hedeflemeliyiz. 

 

Mahir Ulutaş`ın konuşmasının ardından EMO Bilimsel Dergi Baş Editörü Prof. Dr. Hamit Serbest konuşmasını gerçekleştirdi. Öğretim üyelerinin gerçeğinin, adaleti savunmak olması gerektiğini vurgulayan Prof. Serbest; doğaya zarar veren tesislere verilen ÇED raporlarına imza koyan öğretim üyelerini kınadığını belirtti. Gerçekleri, bilimselliği paylaşmanın önemine değinen Prof. Dr. Hamit Serbest; üniversite-sanayi işbirliğinin ülkenin gereksinimi olduğunu ifade etti. Üniversiteler bilgi üretiyorsa bu bilgilerin uygulama alanında sanayinin olmasını belirten Prof. Serbest; bilgiyi ihtiyaçla birleştirme noktasında Bilimsel Dergi nin var olduğunu açıkladı. EMO Bilimsel Hakemli Dergi`nin; özgün bilimsel araştırmalar ile ilginç uygulama çalışmalarına yer veren ve bu niteliği ile hem araştırmacılara hem de uygulamadaki mühendislere seslenmeyi amaçlayan hakemli bir dergi olduğunu belirten Prof. Dr. Hamit Serbest; "akademik veya teknolojik özgünlük Bilimsel Dergi`nin temelidir" dedi. 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tuncağ ise konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesinin enerji verimliliğine yönelik projeleri ve uygulamaları hakkında bilgi verdi. İzmir`e içme suyu sağlamak üzere planlanan Çamlı barajına hala izin verilmeyip Efemçukuru`nda altın  aranmasının su kaynaklarına verdiği zarar konusunda birlikte mücadele edilmesinin altını çizdi.

 

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil ise TMMOB‘u işlevsizleştirmeye yönelik iktidarın baskıcı tutumunu eleştirerek, ortak mücadele çağrısında bulundu. Torba yasalarla kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engellerin de kaldırılmanın amaçlandığını dile getirten Yeşil; TMMOB ve Odaları; AKP`nin kentler üzerindeki oyununa karşı durdu, "Kentsel dönüşüm" adı altında "rantsal dönüşüme" karşı çıktı, Yayınladıkları raporlar, basın açıklamaları, açtıkları davalarla AKP`nin ormanları, kıyıları, meraları; suyumuzu, toprağımızı yağmalamasının önünde durdular, Neoliberal politikalarla bu ülkenin yağmalanmasına karşı, kamu yararı için mücadele ettiler" dedi.

 

Son olarak Yaşar Üniversitesi Rektörü Murat Barkın ise; enerjinin yaşamın bir parçası olduğunu, üniversite olarak enerji verimliliği konusunda duyarlı olduklarını ifade etti. Üniversitede akademik birim olarak Enerji Sistem Mühendisliği Bölümü oluşturduklarını, ayrıca Enerji Verimliliği Yönetim ve Koordinasyon Kurulu birimi ile de verimlilik konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

 

Açılış konuşmalarının ardından, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila‘ya enerji verimliliği konusunda belediye olarak yaptıkları çalışmalardan dolayı Şubemiz adına teşekkür plaketi verildi.

 

Etkinliğin ilk oturumunda Prof. Dr. Arif Hepbaşlı; Ülkelerin Enerji Verimliliği Yaklaşımlarına Genel Bakış konulu sunumunu gerçekleştirdi. İlk gün yapılan oturumlar sonrasında ikinci gün; 3 oturum ve bir panel ile tamamlandı.

 

Ülkemizde Enerji Verimliliği Politikaları, Enerji Verimliliği Uygulamalarına Genel Bakış başlıklı panelin yöneticiliğini Şube Yönetim Kurulu Mahir Ulutaş yaptı. Oda Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, ÇŞB Mesleki Hi,zmetler Genel Müdürlüğü`nden Murat Bayram, ETKB Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü`nden Bora Omurtay, Enerji Yönetimi Derneği`nden M. Ali Erhan Güllüoğlu`nun konuşmacı olarak katıldığı paneled; enerji verimliliği politikalarının ve çalışmalarının nasıl daha sağlıklı duruma gelebileceği tartışıldı.




35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 46


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.