MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SİNYAL VE GÖRÜNTÜ İŞLEME GÜNLERİ DÜZENLENDİ


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Bilgisayar Mühendisleri Odası tarafından 7 Ekim 2017 tarihinde Ankara`da TED Üniversitesi’nde “Sinyal ve Görüntü İşleme Günleri” etkinliği yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
 

Sinyal ve Görüntü İşleme Günleri-1 alanındaki son gelişmeleri bu alanda çalışan araştırmacılar, konusunda uzman davetli konuşmacılar, akademisyenler ve lisans/lisans üstü seviyesindeki öğrencilerle değerlendirmek üzere Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Bilgisayar Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kaymakçıoğlu şunları söyledi; "Sinyal ve Görüntü İşleme Günleri adı altında düzenlediğimiz etkinliğimiz Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Bilgisayar Mühendisleri Odası, TED Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü`nün ortak ürünüdür. Öncelikle bu konuyu gündeme getiren ve bu noktaya getiren yürütme kurulumuza teşekkür ederek başlıyorum. Sinyal ve Görüntü İşleme alanındaki var olan durum ve son gelişmeler burada tartışılacaktır. Bu alanda çalışan araştırmacılar, konusunda uzman akademisyenler ve öğrencilerimizle birlikte başarılı bir çalışma ortaya çıkacağına inanıyorum. Son yıllarda ülkemizdeki araştırmaların büyük bir kısmında büyük ilgi gören ve araştırmacıların, dolayısıyla endüstrinin de ilgi alanına giren Sinyal ve Görüntü İşleme üzerine çalışan tüm tarafları uzun vadede bir araya getirmek gibi bir hedefimiz de bulunmaktadır. Etkinlikte; sinyal , görüntü, video ve ses işleme, yapay zeka, tıbbi görüntüleme, makine öğrenmesi, bilgisayarlı görü ve örüntü tanıma gibi alanlarda uzman davetli konuşmacıların teori ve uygulamaya yönelik sunumlar gerçekleştireceklerdir. Etkinliğin başarılı geçmesi dileğiyle tüm katılımcıları sevgi ve saygıyla selamlıyorum."

"Etkinlik gelecek yıllarda geleneksel hale gelecektir"

Etkinlikte ikinci olarak TED Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Tolga Kurtuluş Çapın şöyle konuştu; " Sayın meslektaşlarım, TED Olarak Sinyal ve Görüntü İşleme Günlerine hoş geldiniz demek istiyorum. Değerli zamanlarını ayıran sayın konuşmacılarımız ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. TED Üniversitesi şehir üniversitesi olma hedefiyle kurulduğu 2012 yılından beri, -5 yıllık tarihimiz var -, farklı konularda araştırmacılar eğitimciler ve sektör temsilcilerinin birada olduğu etkinlikler düzenlemeye çalışıyoruz. Bu etkinliğin ilk buluşmasına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Umuyoruz ki bu etkinlik gelecek yıllarda geleneksel hale gelecektir. Etkinliğin herkes için iyi geçmesini diliyoruz saygılar sunuyorum."

Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Pekşen Soysal da açılış konuşmasına şunları söyledi; " Merhaba sayın hocalarım, değerli katılımcılar ve sevgili öğrenci arkadaşlar, Bilgisayar Mühendisleri Odası, EMO Ankara Şubesi, TED Üniversitesi Bilgisayar ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinin değerli akademisyenlerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen Sinyal ve Görüntü İşleme Günleri etkinliğinin ilkine hoş geldiniz. Hepinizi bugün burada bizimle beraber görmek ne güzel, hazırlık sürecinde verilen emeğin bir yerlere dokunduğunu, karşılık bulduğunu görmek ne kadar mutluluk verici. Etkinliğin ilki diyoruz çünkü hedeflerimiz arasında Sinyal ve Görüntü İşleme günlerinin gelenekselleşmesi, niteliğinin ve içeriğinin her geçen yıl zenginleşmesi, katılımcı sayısının artarak yıllar yılı devam etmesi, böylelikle bu alandaki literatüre ve çalışmalara katkı koyabilmek yer alıyor.

Adında geçen çoğul(-ler) ekini etkinlik bu yıl tek gün olmasına rağmen kullanmamızın sebebi de az evvel sıraladığım hedeflerimiz. Yine tam da bu hedefler nedeniyle ilki olmasına rağmen Düzenleme Kurulu olarak elimizden geldiğince ince eğirip sık dokuyarak etkili ve verimli bir program ortaya koymaya çalıştık. Bugün geldiğimiz noktada bunu başardığımızı görmek, gelecek yıllarda da bu etkinlik ve nicelerini gerçekleştirmek adına bize motivasyon sağlıyor şüphesiz.

Bildiğiniz üzere Sinyal ve Görüntü işleme üzerinde yıllardır emek verilen, çalışılan alanlar. Bugün burada da bu alanlarda yıllardır artarak ilerleyen çalışmaların son çıktılarını, güncel gelişmeleri ve çalışmaların gelecekte nereye doğru gideceğini/evrileceğini alanında uzman davetli konuşmacılarımız/çok değerli hocalarımız eşliğinde masaya yatıracağız. Sinyal, görüntü işleme, konuşma tanıma, doğal dil işleme, yapay zekâ, makine öğrenmesi, tıbbi görüntüleme, bilgisayarlı görü ve son zamanlarda öne çıkan derin öğrenme konularıyla ilgili yurt içinde ve yurt dışında birçok üniversitede ayrı ayrı veya ortak çalışmalar yürütülmekte, bu çalışmalar endüstrideki gelişmeleri ve yatırımları da etkilemektedir. Tüm bu gelişmeler sürüp giderken, bu alanlarda çalışmalarını yürüten meslektaşlarımızın bünyesinde yer aldığı meslek örgütleri olarak, bu gelişmelere kayıtsız kalmamız düşünülemezdi. Meslek örgütlerinin asli amaçlarından biri üyelerinin ve meslektaşlarının teknik ve mesleki birikimlerini arttırıcı faaliyetler düzenlemektir. Ancak tek başına meslek örgütlerinin düzenlediği bir etkinliğin yavan olması kaçınılmazdır. Oysa senelerdir bu konuda emek vermiş, birikimli akademisyenler ve alanında uzman isimlerle iş birliği içerisinde olmak hem bu alanda ülkemizde ve uluslararası literatürdeki gelişmeleri takip etmeyi hem de konu ve içerik anlamında zenginleşmeyi beraberinde getiriyor/sağlıyor. Ayrıca bu sayede bugün burada bu konularla ilgilenen, merak eden ve/veya ilerleyen zamanlarda bu alanlarda çalışma yürütmeyi düşünen meslektaşlarımız ve öğrenci arkadaşlarımızla, hali hazırda bu konuda akademide ve sektörde çalışmaları devam eden isimleri bir araya getirmek de mümkün hale geldi. 

Buradan yola çıkarak başta bugün burada bu etkinliğin düzenlenmesinde ciddi katkılar koyan TED Üniversitesi`nin Bilgisayar ve Elektrik Elektronik bölümlerinin akademisyenleri olmak üzere gerek ülkemizde yürütülen çalışmalara bireysel olarak gerekse yurtdışında yapılan çalışmalara ortak olarak katkıda bulunan birçok değerli akademisyenimize/hocamıza ulaştık. Sonuç olarak bugün burada yer alan kıymetli hocalarımız bizden katkılarını esirgemeyerek aramızda yer almayı kabul ettiler. Davetimizi kabul edip bizler için yorulmayı kabul eden birbirinden değerli konuşmacı hocalarımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmeyi borç biliriz. Bu gibi etkinlikler ortak çabaların sonucudur kuşkusuz. Düzenleyicilerden konuşmacılara, içerikten katılımcılara bir bütünün ayrılmaz ve her biri ayrı ayrı önemli parçalarıdır. Bizler elimizden geldiğince bu parçaları bir araya getirmeye çalıştık, umarız başarmışızdır. Etkinliğin ilk olması sebebiyle eksik ve eleştirilecek yanlarının olduğu/olacağını da baştan belirtmek isterim.  Takdir sizlerin elbette. Bizler gün boyu etkinliğe dair görüş ve önerilerinizi dinlemek üzere burada olacağız. Lafı daha fazla uzatıp rol çalmadan, sözü bugünün en önemli bileşenlerine, her biri bu alanda söz sahibi ve birçok çalışmaya imza atmış, halen atmakta olan, birbirinden başarılı ve değerli hocalarımıza bırakıyorum. Hepimiz için verimli, doyurucu ve beklentileri karşılayan bir etkinlik olması ve sizleri bundan sonraki yıllarda düzenleyeceğimiz etkinliklerimizde görmek dileğiyle, Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına hepinize saygılarımı sunarım.

"Sendika, Meslek Odası ve demokratik kitle örgütü iktidarın ağır baskısına uğramaktadır"

Etkinliğin açılışında son olarak EMO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İbrahim Aksöz konuştu. Aksöz konuşmasında şu konulara değindi, "Değerli Konuklar, Sinyal ve Görüntü İşleme Günlerini düzenleyen EMO Ankara Şubemize, Bilgisayar Mühendisleri Odası ve TED Üniversitesi Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne; mühendislik eğitimine emek veren herkese şahsım ve Elektrik Mühendisleri Odası adına şükranlarımı sunarım.

EMO olarak Eylül ayından başlayarak yoğun bir etkinlik sürecine girmiş bulunuyoruz. Elazığ Fırat Üniversitesinde 1. Ulusal Elektrik Enerjisi Dönüşümü (EL-EN) Kongresi`ni geçen hafta yaptık. Sırasıyla Ekim ayında 6. Akademik Kamp, 5. İzmir`de Ulusal Tesisat Kongresi, Eskişehir`de Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu (ERUSİS); Kasım ayında da İstanbul`da Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kongresi (EEMKON), Antalya`da 9. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu (YEKSEM), Bursa`da 10. Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Konferansı (ELECO) ve son olarak Aralık ayında TMMOB adına Adana`da 11 incisini düzenleyeceğimiz Enerji Sempozyumu`nu gerçekleştireceğiz.

 

EMO`nun üyeleriyle doğrudan ilişki kurmasına yardımcı olan, mesleki alanlarımızın gelişimine katkı sağlayan bu etkinliklerimiz, tek sesli hegemonyanın sürdürüldüğü ortamda bilimsel bilgi ışığında tespitlerimizi ve önerilerimizi kamuoyuna aktarmanın bir aracıdır. Alanımıza ilişkin meslektaşlarımızı ve toplumumuzu ilgilendiren pek çok konuda, siz değerli akademisyenler ve konularında uzman meslektaşlarımızı ve öğrencilerimizi buluşturmaya devem ediyoruz.

Değerli Konuklar,

Bir devletin var oluşunun temeli adalet ise geleceğinin temeli de eğitimdir. Adalet arayışı kadar bilimsel, laik eğitime sahip çıkılması da umudumuzu diri tutabilmemiz için zorunludur.   Bilimin yok sayılması, "inanç" kisvesi altında fikir özgürlüğünün yok edilmesi, düşünme ve sorgulamanın ortadan kaldırılmak istenmesinin ne büyük bir tehlike olduğunu mühendisler olarak en iyi biz fark edebiliriz. Mühendislik bilimle paralel gelişme göstermiş bir meslek alanıdır. Hatta zanaatkarlıktan mühendislik mesleğine geçiş süreci bilimsel temeller sayesinde gerçekleşmiştir. Eğitim sistemine yönelik siyasal müdahaleler, mühendislik alanlarında eğitim veren üniversitelerimizi de etkilemektedir. Esasen daha ortaöğretim düzeyinde okuduğunu anlama ve temel matematik bilgisinde büyük bir zafiyet yaşanmaktadır. Bunun yarattığı bilimsel gerileşme PISA raporlarına yansımaktadır. Türkiye, 72 ülke içinde 50. sıradadır ve yapılan ölçümlerde yıl yıl gerileme görülmektedir.

Artık üniversite okumuş olmanın anlamı kalmamış; gençler işsizliğin pençesinde farklı arayışlara yönelmektedirler. Bu durum mühendislik gibi yüksek puanlarla öğrenci alan bizim meslek alanlarımız için de geçerlidir.

EMO`nun Mühendislerin Durumu ve Mesleki Alan Araştırması, EMO üyesi elektrik, elektronik, elektronik haberleşme, kontrol ve otomasyon, elektrik-elektronik ve biyomedikal mühendislerinde işsizliğin tırmandığını ortaya koymuştur. Genç meslektaşlarımız bugün büyük bir işsizlik açmazıyla karşı karşıyadır.

Buna rağmen hiçbir istihdam planlaması yapılmamaktadır. İşsizlik sorununa bakış açısı, işadamlarına verilen "Herkes 10 kişiyi işe alsın" gözdağından ibarettir. Ülkenin ihtiyaçlarını dikkate alan ekonomik planlama anlayışı tamamen yok edilmiştir. Sermayenin hangi alanda en karlı olacağına göre işleyen bir ekonomik yapılanma içerisinde gençlerimiz işsizler ordusuna katılmaktadır. İş bulabilen mühendisler ise belirlediğimiz asgari ücretin altında çalışmaya mahkûm olmaktadır.

Biliyorsunuz TMMOB`nin ve odaların verdiği asgari ücret mücadelesi kapsamında SGK ile yapılan protokol çerçevesinde meslektaşlarımızın haklarını korumaya çalışıyorduk. Ne yazık ki bugün bir bahaneyle bu protokol yok sayılmış, TMMOB`nin asgari ücret belirlemeye yönelik yetkisi ortadan kaldırılmak istenmektedir. SGK tarafından protokol tek taraflı olarak feshedilmiştir. Buna karşı TMMOB tarafından idare mahkemesine yürütmeyi durdurma talepli olarak dava açılmış ve mühendis meslektaşlarımızın haklarına sahip çıkmak üzere de kampanya başlatılmıştır.

Sayın konuklar,

Türkiye 1 yılı aşkın süredir OHAL koşullarında yönetilmektedir. OHAL sürecinde çok sayıda sendika, Meslek Odası ve demokratik kitle örgütü iktidarın ağır baskısına uğramaktadır. O kurumlardan biri de kurulduğu günden bu yana halktan, emekten yana doğal ve tarihi çevrenin korunması için etkin mücadele veren TMMOB ve bağlı odalarıdır. TMMOB tarihinde önemli bir yeri olan 19 Eylül 1979 iş bırakma eyleminin yıldönümünde 2011 yılından bu yana kutlanan "19 Eylül Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü" nedeniyle yapılmak istenen sıradan bir basın açıklaması dahi OHAL gerekçesiyle engellenmiştir. OHAL derhal son bulmalı, yapılan haksızlıklar sona ermeli, insan haklarına aykırı uygulamalara son verilmelidir

Değerli Konuklar,

Elektrik Mühendisliği hizmetini yürütmek üzere Serbest Mühendis Müşavir olmak isteyen mezunlar Odamıza başvurduklarında elektrik mühendisliği alanında ders alıp almadıklarının anlaşılabilmesi için transkriptlerine bakılmaktadır. Elektrik makinaları, yüksek gerilim tekniği ve elektrik tesisleri ya da bu derslerin eşdeğerleri, elektrik mühendisliği alanında iş yapılabilmesinin ana kriteri olarak belirlenmiş ve YÖK tarafından da benimsenmiştir.

Öte yandan, elektronik ağırlıklı eğitim ve bu alana yönelim sonucunda elektrik mühendisliği alanında öğretim üyesi sıkıntısı başlamış ve bazı bölümlerde nerede ise bu alanlarda öğretim üyesi kalmamıştır. EMO olarak özellikle ülkemizdeki yapı sektörü ve elektrik tesis altyapı sektörü için hala büyük önem arz etmesi nedeniyle elektrik mühendisliğini cazip hale getirmek için elektrik mühendisliği temelli bilimsel ve teknik etkinlikler düzenlemeye başladık.

İşte bugünkü etkinliğimiz de biraz bu amaca hizmet etmektedir.  TED Üniversitesi`nin ev sahipliği, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubemiz ve Bilgisayar Mühendisleri Odası`nın organizasyonu ve destekleri ile bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Sözlerime son verirken bu etkinliği fikri temelinin atılmasına öncülük eden düzenlenmesinde emeği geçen, katkı koyan, bildiri sunan ve katılım sağlayan herkese bir kez daha teşekkür eder, Sinyal ve Görüntü İşleme etkinliğinin amacına uygun geçmesini dilerim.Bu topraklarda barış içinde bir arada yaşayabilmek için Nasreddin Hoca misali göle maya çalmaya devam ederek, ya tutarsa değil, tuttuğu takdirde o kadar yoğurdu tüm insanlığın hizmetine sunmak çabası içinde olmak dileğiyle hepinize saygılar sunarım."Etkinlik açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. Etkinlikte ilk olarak Prof.Dr.Fatoş Yarman Vural (ODTÜ) "İnsan Beyni: Evrenin En Karmaşık Sinyal İşleme Sistemi" başlıklı sunumu yaptı. Ardından Prof. Dr. Pınar Duygulu Şahin (Hacettepe Üniversitesi) "Büyük Ölçekli Resim ve Video Analizi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Verilen aranın ardından Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş (Yaşar Üniversitesi) "Makine Öğrenmesi Yöntemleri İle İşaret İşleme" sunumunu, Doç. Dr. Selim Aksoy (Bilkent Üniversitesi) "Sayısal Patoloji İçin Bilgisayarla Görme ve Makine Öğrenmesi" başlıklı sunumlarını yaptılar.

Öğlen arasından sonra ilk olarak Yrd.Doç.Dr. Tolga İnan (TED Üniversitesi) "Üç Boyutlu (3B) Nokta Bulutu Modelleme", Dr.Tunç Aydın (Disney Research), "Görsel İçerik Üretimi İçin Yeni Teknikler", Yrd.Doç.Dr. Ulaş Bağcı (University Of Central Florida) ve Yrd. Doç.Dr. Haydar Çelik (National Inst.Of.Health Clinical Center), "Klinik Çalışmalar İçin Derin Öğrenme ve Diyagnostik Görüntüleme Yöntemleri", Yrd.Doç.Dr. Selen Pehlivan (TED Üniversitesi), "Resim ve Video Üzerinden İnsan Hareketlerinin Öğrenilmesi" başlıklı sunumlarını yaptı.

Etkinlik, yaka kartlarının arkasındaki çekiliş numarası ile katılımcılara kitap ve eğitim hediyesi verilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 704


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.