MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KOJENERASYON DEĞERLENDİRME RAPORU YAYIMLANDI



 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi tarafından 2 Mart 2020 tarihinde Kojenerasyon Değerlendirme Raporu yayımlandı. Yüksek verimliliğe sahip kojenerasyon sistemlerin önemine dikkat çekilen raporda, kojenerasyon ekipmanlarında yerli üretimin düşük olmasının yaygınlaşma önünde engel oluşturduğu belirtilerek, bölgesel ısıtma sistemlerine ilişkin yasal düzenleme hazırlığı yapıldığı kaydedildi.
 

Kojenerasyon ve Mikro Kojenerasyon Tesislerinin Verimliliğinin Hesaplanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ`de kojenerasyonun "Isı ve elektrik veya mekanik enerjinin aynı tesiste eş zamanlı olarak üretimi" olarak tanımlandığına yer verilen raporda, kojenerasyon kelimesinin birleşik üretim (combined generation) terimlerinin kısaltılmasından oluştuğu belirtildi. Kullanılan teknolojilere göre; buhar türbinli, gaz türbinli, motorlu (otto ve dizel), kombine çevrimli (gaz+buhar türbinli) ve mikro kojenerasyon olarak beşe ayrıldığı belirtildi. Kimya, kağıt, petrokimya, gıda, tekstil, seramik, tuğla ve toprak, motor, mobilya sanayisi alanları ile bina ve hizmetler sektöründeki kojenerasyon tesislerine bölümlere halinde yer verilen raporda, dünya genelinde sağlanan teşviklere de yer verilerek, Türkiye`deki mevzuat çalışmaları özetlendi. 2014-2018 yılları arasında 166 iletmenin verim belgesi aldığı bilgisinin paylaşıldığı raporda, işletmelerin 100`ünün en az son bir yıldır üretim yaptığının tespit edildiği açıklandı. Tesislerin sektörel dağılımına ilişkin istatistiklerin paylaşıldığı raporda, şu bilgilere yer verildi: 

"Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı`nda 2017-2023 yılları arasında uygulanacak olan 10,9 milyar dolar yatırım yapılması hedeflenmektedir. Yapılacak olan yatırımlar ile 30,2 miyar dolar tasarruf edilecektir. 66,6 milyon ton CO2 salınımı azaltılacaktır. Eylem Planında 55 adet eylem tanımlanmıştır. Kojenerasyon sistemleri, bölgesel ısıtma dahil olmak üzere bina ve hizmet sektöründe 3 adet, sanayi ve teknoloji sektöründe 1 adet, enerji sektöründe 1 adet ve tarım Sektöründe 2 adet olmak üzere toplamda 7 farklı madde de ele alınmıştır. Planda kojenerasyon sistemlerinin neredeyse bütün sektörlerde yaygınlaştırılması adına eylemler yer almaktadır.

Raporun "sonuç ve değerlendirme" bölümünde kojenerasyon sistemlerinin önemin "kojenerasyon sistemleri incelendiğinde, ısı ve elektriğin birlikte üretilmesi nedeniyle yüksek verimli olması, yerinden üretim olarak kullanılması sebebiyle dağıtım ve iletim kayıplarından tasarruf sağlayabilmesi, esnek şebeke yapılarına olanak vermesi, şebekeden bağımsız çalışabilmesi, karbon salınımını azaltıcı etkisi olması, birçok farklı teknolojik altyapı ve yakıt ile kullanılabilmesi gibi avantajları sebebiyle desteklenmektedir" ifadeleriyle dikkat çekildi.

"Isı Kanunu Hazırlığı Yapılıyor"
Kojenerasyon sistemlerinden istenilen faydayı sağlayabilmek için kurulacak yere ait tüketim analizlerinin ayrıntılı olarak yapılması gerektiğine vurgu yapılan raporda, şöyle denildi:

"Kojenerasyon sistemlerinin kullanıldığı önemli bir kullanım alanı da bölgesel ısıtma sistemleridir. Özellikle Danimarka ve Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bölgesel ısıtma sistemlerinin yaygınlaşması ülkemizce de önemsenmekte ve Bakanlığımız tarafından ısı kanunu hazırlığı yapılmaktadır."

Raporda, gaz motorlu ve türbinli sistemler başta olmak üzere kojenerasyon ekipmanlarında yerli üretimin düşük olduğuna dikkat çekilerek, teknoloji bağımlılığı yaygınlaşma önündeki en önemli engel olarak değerlendirildi.  


 Kojenerasyon Değerlendirme Raporu‘na aşağıdaki dosyalar bölümünden ulaşabilirsiniz.   


 

 

Dosyalar

Kojenerasyon Değerlendirme Raporu (2614 KB)



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

MUTLU BAYRAMLAR

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

Okunma Sayısı: 106


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.