MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“6.BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ KONGRESİ” KONYA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜZENLENDİ



 
İlki 2005 yılında gerçekleştirilen Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi'nin (BİLMÖK) altıncısı 26 - 28 Şubat tarihlerinde Selçuk Üniversitesi’nde düzenlendi. Türkiye'deki üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği Bölümleri’nden gelen öğrencilerin yanı sıra pek çok misafir öğrencinin katılımıyla üç gün süren etkinlikte bilgisayar mühendisliği eğitiminin içinde bulunduğu sorunlar, bilgisayar mühendislerinin yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri tartışılarak öneriler geliştirildi.
 

 

6. Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi'nin açılışında EMO Bilgisayar Mühendisliği MEDAK adına Serdar Çiftçi konuştu.

Serdar Çiftçi konuşmasında, "Hepimiz biliyoruz ki; mühendislik, bilim ve teknolojiyi insanla buluşturan bir meslek. EMO; mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki Elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, bilgisayar, biyomedikal, yazılım, haberleşme ve kontrol mühendislerini temsil etmek, onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla yükümlüdür.Bu amaçla, meslek alanlarımızla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek gerekmektedir. Bu bağlamda birliktelik ve farkındalık bilincinin öğrenciyken oluşması açısından Elektrik Mühendisleri Odası olarak BİLMÖK‘ü önemli bir organizasyon olarak desteklediğimizi belirtmek istiyoruz" dedi.

"Birkaç hoca ve birkaç asistan ile mühendis yetiştirilmeye devam ediliyor"

Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinin kötü durumda olduğunu vurgulayan Serdar Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü, " Birkaç hoca ve birkaç asistan ile mühendis yetiştirmeye devam eden hatta mezun veren üniversitelerimiz bulunmaktadır. Mevcut durumun iyileştirilmesi yerine sürekli yeni üniversiteler ve bu üniversitelerde bilgisayar mühendisliği bölümleri açılmaktadır. Bu üniversitelerde verilen eğitim, doğrusunu söylemek gerekirse tatmin edici durumda değildir. Burdaki tatminsizliği vurgularken hocalarımızın nitelik yönünden yetersiz olduğu düşünülmesin. Hak vermek gerekir ki bir bölümün yükünü birkaç hoca yüklenemez. Öğretim üyesi başına 6‘ya varan ders sayısıyla hocalarımız ders anlatımına, sınavları okumaya, ödev ve projeleri değerlendirmeye yeterli zaman bulamamakta ve üzerinde önemle durulması gereken mühendislik konuları geçiştirilmekte veya verilememektedir. Bu üniversitelerde aynı zamanda hocalarımız da mağdur olmaktadırlar. Çünkü bu ders ve idari iş yüklerinden araştırmaya zaman bulamamaktadırlar. Çok acil bir şekilde üniversitelerimizin durumu gözden geçirilmelidir. Öğretim üyesi ve asistan kadrolarında gerekli düzenlemeler yapılması elzem olmuştur. Bir diğer eğitimle ilgili sıkıntı son zamanlarda Bilgisayar Mühendisliği Eğitiminin uzaktan eğitim ile gerçekleştiriliyor olmasıdır. Konuşmama başlarken mühendislik mesleğini, bilim ve teknolojiyi insanla buluşturan bir meslek olarak tanımlamıştık. Internet üzerinden yapılan sınavlarla, birebir laboratuvar ortamında uygulama yapılmadan mühendislik formasyonunun sağlıklı bir şekilde elde edilemeyeceğini belirtmek istiyoruz. Bilgisayar Mühendisliği bölümü sözel bir bölüm değildir ve sorumluluk alanı yüksek olan Mühendislik eğitimi uzaktan eğitime teslim edilemez.Mezunlarımıza baktığımızda onların durumu da pek iç açıcı değil. Son zamanlarda esnek çalışma adı altında yeni bir yöntem uygulanmaktadır. Bu esneklik kavramını: Çalışma düzeninin işyeri gereklerine, işin ve işyerinin ihtiyaçları ve işverenin isteklerine göre kolaylıkla uyum ve uygunluk sağlayacak şekilde, sürekli ve yeniden düzenlenmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu yöntemle fazla mesai yapmanıza rağmen fazla mesai ücreti de alamamaktasınız çünkü başta esnek çalışma saatlerine uyarım diyorsunuz. Böylece işçi-işveren ilişkilerinde devlet daha az rol alır duruma gelmiş ve çalışma mevzuatının katı ve ayrıntılı hükümleri arındırılımıştır. Bu esnek çalışma başlangıçta çalışana göre düzenlenirken sonradan işletmenin isteğine göre şekil almaktadır.

Mezunlarımızın bir diğer sorunu ise Sertifikalaştırmadır:

Çok uluslu firmalardan sektörel bazda eğitim alma zorunluluğu doğmuştur. Bu sertifika programlarında eğitim alan kişilerin üniversite eğitimleri, tecrübeleri göz önüne alınmamaktadır. Birkaç yıl öncesine kadar, kısa süreli bir eğitim programının ardından Sistem Mühendisi, Yazılım Mühendisi vb. sertifikalar veriliyordu. EMO‘nun Reklam Kuruluna itirazı sonucunda bu sertifika programları şimdi sistem uzmanı, yazılım uzmanı olarak değiştirilmiştir. Şaunki durumun bile kabul edilebilir yanı yoktur. 3-4 aylık kurslarla hukuk uzmanı, sağlık uzmanı olunamayacağı gibi sistem ve yazılım uzmanı de olunamaz. EMO; bu ve benzeri durumlar için Danıştaya yürütmenin durdurulması istemiyle birçok dava açmış ve bunları kazanmıştır.Ülkenin en önemli kamu ve güvenlik kurumları çok uluslu tekelleşmiş şirketlerin kapalı yazılımlarına mahkum durumdadır. Bu tekelleşmiş yazılım şirketleri lisans bedeli adı altında ülkeyi sömürmektedirler. 42 Kamu kurumunun, işletim sistemi lisanslarına 2003~2007 yılları arasında 28 milyon TL aşkın ödeme yaptığı belirlenmiştir. 18 Kamu kuruluşu maliyet dahi bildirmezken, yalnızca bir kamu kuruluşunun Linux dağıtımı kullandığı saptanmıştır. MEB in 2007 yılsonu açıklamasına göre internet erişimi sağlanan okullarda 400 bin adet bilgisayarı bulunmakta ve bu bilgisayarların büyük çoğunluğunda açık kaynak kodlu işletim sistemi ve ofis ürünleri kullanılmamaktadır. Maliyet bildirmeyen kurumlardan biri de MEB dır."

6.Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi'nin açılışında EMO Konya İl Temsilcisi Ali Kemal Başaran da konuştu.


Kongrenin ikinci günü, EMO Ankara Şubesi Bilgisayar MDK üyesi Okan Öztürkmenoğlu‘nun yöneticliğinde gerçekleştirilen "Bilgisayar Mühendisliğinin Günümüzdeki Durumu ve Önemi" konulu oturumda ise EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Bilgisayar MDK üyesi Taylan Özgür Yıldırım ile EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yedek Üyesi ve Bilgisayar MDK üyesi Burak Oğuz birer sunum yaptılar. Sunumunda Bilgisayar Mühendislerinin çalışma hayatına ve bilişim sektöründe AR-GE ve inovasyon konularına değinen Burak Oğuz, üretken ve innovatif çalışmalara öncelik verilmesi gerektiğini, Ülkemizin bir Ar-Ge ve inovasyon politikası olmadığını ve bu politika için çalışmaların Bilgisayar Mühendislerinin örgütlenerek bir araya gelmesine bağlı olduğunu belirtti.
"Öğrenciler pahalı sertifika programlarına mahkum ediliyor"

Bilgisayar mühendislerinin çalışma koşulları ve yaşadıkları sorunlar üzerinde duran Taylan Özgür Yıldırım ise, "Her ile bir üniversite her üniversiteye bir bilgisayar mühendisliği" bölümü anlayışıyla, yeterlilik şartı aranmaksızın bölümler açıldığını ve sonrasında öğrenciler pahalı sertifika programlarına mahkum edildiğini söyledi. Sektördeki denetimsizlikten kaynaklanan kaos ve başıboşluğun sonucunun iyi yönetilemeyen ve sonrasında başarıya ulaşmayan projeler olduğunu, bu işin sorumlusunun esnek ve yoğun çalışmaya mecbur kalan mühendisler olarak gösterilmek istediğini ifade eden Yıldırım, projelerin denetimden geçmesinin ve Bilgisayar Mühendislerinin imza yetkisine sahip olmasının elzem olduğunu söyledi.

Öğrencilerden gelen sorular doğrultusunda Meslek Odası ve EMO‘da bilgisayar mühendislerinin çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulunan konuşmacılar, önümüzdeki döneme dair Bilgisayar Mühendisleri'ne yönelik yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Öğrencilerden gelen "Bigisayar Mühendisliği Odası"na yönelik sorular üzerine "Önemli olan bir Bilgisayar Mühendisliği Odası tabelası asmak değil, bu alana dair somut çalışmalarda bulunarak etkin rol almak olduğunu" söyleyen Taylan Özgür Yıldırım "Biz bunun uygulamasını önümüzdeki dönemde EMO Ankara Şubesi‘nde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Çalışmalar belli bir olgunluğa ulaştığında bir tabela yaptırmak zor değil, EMO‘da bu noktada bizim çalışmalarımızı destekliyor." diyerek, Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerini EMO‘ya davet etti.

7. BİLMÖK'ün hangi üniversitede gerçekleştirileceğine yönelik olarak son gün yapılan seçimlerde aday olan dört üniversite arasından Yeditepe Üniversitesi seçimi kazandı. 7. BİLMÖK Yeditepe Üniversitesinin ev sahipliğinde İstanbul‘da gerçekleştirilecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 2422


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.